Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται εφέτος μετά την πρώτη δημοσίευση από το περιοδικό Fortune της περίφημης «λίστας με τις ισχυρότερες και επιδραστικότερες γυναίκες μάνατζερ στον κόσμο». Πρόκειται για διευθύνουσες συμβούλους και άλλες γυναίκες μεγαλοστελέχη μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων. Για την ακρίβεια, των 500 μεγαλύτερων στον κόσμο σε χρηματιστηριακή αξία. Και το πρώτο – ίσως και σημαντικότερο – εύρημα της τελευταίας έρευνας του νεοϋορκέζικου οικονομικού περιοδικού είναι ότι εφέτος, στην 25η επέτειο της λίστας Global 500, οι γυναίκες CEOs είναι οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ: ξεπερνούν το 10% του συνόλου.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος ενεργειακής φτώχειας για τις γυναίκες

Έπειτα από σειρά ετών κατά τα οποία το ποσοστό των γυναικών διευθυνουσών συμβούλων των μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων ήταν καθηλωμένο περίπου στο 8% (είχε φθάσει 8,8% πέρυσι), στη λίστα του 2023 εκτινάχθηκε στο 10,6%. Από τις 500 εταιρείες της κατάταξης οι 53 έχουν επικεφαλής γυναίκα. Η απόσταση ασφαλώς από το 50-50 είναι ακόμα χαοτική. Αλλά την εποχή του «me too» και της σεξιστικής εκμετάλλευσης που «αποκαλύφθηκε» στο Χόλιγουντ και εν γένει στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα, στο οποίο ανέκαθεν η παρουσία των γυναικών ήταν πρωταγωνιστική, είναι άνευ νοήματος να αποφανθεί κανείς για «τη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία» βασιζόμενος την ποσοστιαία εκπροσώπηση των γυναικών στα ηγετικά κλιμάκια των επιχειρήσεων. Στις ανθρώπινες κοινωνίες και δη στους εργασιακούς χώρους η γυναίκα εξακολουθεί να είναι «ο νέγρος της γης», όπως τραγουδούσε πριν από μισόν αιώνα ο Τζον Λένον.

Το κουαρτέτο της δύναμης

Κάρεν Λιντς

Το Fortune απένειμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα σκήπτρα της κορυφαίας διευθύνουσας συμβούλου στον κόσμο στην επικεφαλής του αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου CVS Health, Κάρεν Λιντς. Η ηλικίας 59 ετών αμερικανίδα μάνατζερ «τρέχει» από το Φεβρουάριο του 2021 την CVS Health και από την πρώτη κι όλας χρονιά κατάφερε να ανεβάσει τον τζίρο και την κερδοφορία της εταιρείας κατά 9% και 10% υψηλότερα, στα 292 δισ. δολάρια και στα 8 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Η Wall Street εκτίμησε δεόντως τις επιδόσεις της Λιντς και εκτίναξε εν μέσω πανδημίας την τιμή της μετοχής της CVS κατά 42% υψηλότερα, ενώ ο δείκτης S&P 500 είχε καταγράψει αύξηση μόλις κατά 2% – μιλάμε για το 2021. Ασφαλώς στις επιδόσεις της εταιρείας συνέβαλε η πανδημία της Covid-19, μια και η CVS από την αλυσίδα των φαρμακείων της διένειμε μόνο το 2021 περισσότερα από 59 εκατ. εμβόλια και περισσότερα από 32 εκατομμύρια τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Τζούλι Σουιτ

Στη δεύτερη θέση της λίστας του Fortune βρίσκεται το 2022 η Τζούλι Σουιτ, διευθύνουσα σύμβουλος της ιρλανδο-αμερικανικής εταιρείας συμβούλων (εδρεύει στο Δουβλίνο) Accenture. Η αμερικανίδα μάνατζερ και δικηγόρος γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Υπό τη διεύθυνσή της το 2022 ο τζίρος της Accenture εκτινάχθηκε κατά 22% υψηλότερα και έφθασε τα 61,6 δισ. δολάρια, ενώ το εργατικό δυναμικό της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο έφθασε στις 721.000!

Το Fortune σημειώνει ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η Accenture προειδοποίησε ότι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού και το ισχυρό δολάριο θα περιορίσουν τις οικονομικές της επιδόσεις το 2023. Σε ό,τι αφορά την ίδια τη Τζούλι Σουιτ, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κρατά… μυστική την ακριβή ημερομηνία γέννησής της. Αναφέρεται ως γεννηθείσα το 1966 ή το 1967.

Τζέιν Φρέιζερ

Αμφιβολίες για την ηλικία της Τζέιν Φρέιζερ δεν υπάρχουν – όχι ότι έχει και κάποια σημασία δηλαδή, αν και οι τραπεζίτες και οι ασφαλιστές (παρεμπιπτόντως, η Accenture της κυρίας Σουίτ είναι μητρική της ασφαλιστικής Aetna) ευλόγως συνυπολογίζουν την ηλικία ενός αιτούντος κάποιο δάνειο ή ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο. Εν πάση περιπτώσει, η Τζέιν Φρέιζερ γεννήθηκε στο Σεντ Άντριους του Ηνωμένου Βασιλείου στις 13 Ιουλίου 1967. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Κέιμπριτζ και στο Χάρβαρντ και το Μάρτιο του 2021 έγινε η πρώτη γυναίκα CEO τράπεζας της Wall Street.

Μόλις ανέλαβε τη Citigroup δρομολόγησε μια «παγκόσμια ανανέωση» των λειτουργιών της τράπεζας, ένα σχέδιο που περιελάμβανε την πώληση των δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής του ομίλου σε 14 αγορές. Για λόγους ανωτέρας βίας το ξεκαθάρισμα αυτό δεν έγινε βάσει του σχεδίου και δίχως κόστος. «Η Citi ήθελε να πουλήσει τη λιανική τραπεζική της στη Ρωσία, αλλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η αμερικανική τράπεζα έβαλε λουκέτο σε όλα τα καταστήματά της στη ρωσική αγορά αναλαμβάνοντας κόστος 170 εκ. δολαρίων», σημειώνει το Fortune.

Μαίρη Μπάρα

Η τέταρτη στη λίστα, Μαίρη Μπάρα, είναι η παλαιότερη στο αξίωμα της διευθύνουσας συμβούλου συγκρινόμενη με τις προηγηθείσες. Η ηλικίας 62 ετών αμερικανίδα μάνατζερ από το Μίτσιγκαν ανέλαβε την General Motors τον Ιανουάριο του 2016. Έχοντας σπουδάσει Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στα Πανεπιστήμια Κέτερινγκ και Στάνφορντ, η Μπάρα δρομολόγησε την στροφή της ιστορικής αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ (είναι μία από τις «Big Four») προς την ηλεκτροκίνηση.

Έθεσε σε εφαρμογή μια τεράστια επένδυση 35 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία ενός στόλου 30 ηλεκτροκίνητων μοντέλων της GM έως το έτος 2025. Ήδη επί των ημερών της η GM έχει διπλασιάσει τις εφαρμογές «αυτόνομης τεχνολογίας» στα οχήματά της, ενώ τον περασμένο Μάρτιο εξαγόρασε αντί 2,1 δισ. δολαρίων το μερίδιο που κατείχε η ιαπωνική τράπεζα SoftBank στην εταιρεία αυτόνομων οχημάτων Cruise. Επιπλέον επένδυσε άλλα 1,4 δισ. δολάρια για την κατασκευή ρομπο-ταξί (αυτόνομων, δίχως οδηγό) στο Σαν Φρανσίσκο. Πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο σχέδιο που φαίνεται πως θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, κατά το Fortune.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή