Περαιτέρω αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου αναμένει η UBS σε έκθεσή της αναφορικά με την πορεία των νομισμάτων. Την άποψη αυτή οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας την αιτιολογούν στο επικείμενο κλείσιμο του κύκλου των επιτοκιακών αυξήσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζας των ΗΠΑ, γεγονός που θα αποσύρει μέρος της στήριξης που απολάμβανε το αμερικανικό νόμισμα τα τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν επιβράδυνσή του τον Μάρτιο στο 5% σε ετήσια βάση και άνοδο μόλις 0,1% σε μηνιαία άσκησαν νέες πιέσεις στο δολάριο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα δεδομένα είναι ασταθή σε αυτό το περιβάλλον και ο επόμενος μήνας θα μπορούσε να δώσει μια διαφορετική εικόνα, ωστόσο θεωρούν ότι οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας σκιαγραφούν τη γενικότερη τάση. Η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ελβετικού φράγκου χαμηλότερα του κρίσιμου επιπέδου στήριξης του 0,90 ή το σπάσιμο της ζώνης αντίστασης του ευρώ σε σχέση με το δολάριο του 1,10 σηματοδοτεί ότι οι αγορές ετοιμάζονται να ρευστοποιήσουν περισσότερα δολάρια.

Κρίσιμες βάσει της έκθεσης είναι οι ανακοινώσεις για τους Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών την ερχόμενη εβδομάδα για τον Απρίλιο, οι οποίες θα μπορούσαν είτε να προκαλέσουν περαιτέρω πτώση του δολαρίου εάν τα στοιχεία είναι ήπια είτε να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του δολαρίου εάν είναι αρκετά ισχυρά.

Το επικείμενο τέλος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και οι προοπτικές για αδύναμη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, πρέπει λογικά να οδηγήσουν χαμηλότερα το δολάριο επίσης έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Από την άλλη θετική κρίνεται η αντίδραση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Την επόμενη εβδομάδα, το ενδιαφέρον θα στραφεί στα μακροοικονομικά της Κίνας, όπου αναμένεται μεταξύ άλλων να ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του κινεζικού ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2023. Οι επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας είναι κλειδί για την προσέλκυση επενδυτών από τις επενδύσεις σε δολάρια ΗΠΑ στις αναδυόμενες αγορές.

Σταθερότητα του ευρώ

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους δείκτες ΡΜΙ που αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν μια κινητικότητα στις αγορές. Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές τιμολογούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 με 100 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αυτόν τον κύκλο, μια υπόθεση με την οποία η UBS είναι σύμφωνη. Ο κίνδυνος υποτίμησης αυτών των προσδοκιών είναι δυνητικά χαμηλότερος από εκείνον μιας υπέρβασης. Για το λόγο αυτό, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας αναμένουν μια μέτρια ανατίμηση του ευρώ τους επόμενους μήνες. Η έλλειψη προόδου στον πόλεμο στην Ουκρανία πιθανώς θα αποτρέψει οποιαδήποτε γρήγορη και σημαντική ενίσχυση του κοινού νομίσματος βραχυπρόθεσμα, καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες