Σε χαμηλό επίπεδο έξι μηνών υποχώρησε η  καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς οι εκτιμήσεις των Αμερικανών για την αγορά εργασίας είναι λιγότερο αισιόδοξες. Ωστόσο, τα  περισσότερα νοικοκυριά σχεδιάζουν να αγοράσουν μηχανοκίνητα οχήματα και άλλα σημαντικά είδη τους επόμενους έξι μήνες, γεγονός που θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στο 102,3 αυτό το μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, από το αναθεωρημένο προς τα πάνω 103,7 τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στο 99 από την προηγούμενη μέτρηση του 101,3.

ΗΠΑ: Υποχωρεί ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος

Η υποχώρηση του δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που ανέφερε το Conference Board την Τρίτη εντοπίζεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών, καθώς και μεταξύ των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα μεταξύ 50.000 και 99.000 δολαρίων. Οι καταναλωτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο έτος.

«Τα επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι σε ένα μοτίβο διατήρησης, ακόμη και αν λένε ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο ήταν να βρουν μια νέα δουλειά», δήλωσε ο Christopher Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS στη Νέα Υόρκη. «Οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί ήταν λιγότερο σίγουροι για το μέλλον, ίσως λόγω της συζήτησης για περικοπές στον προϋπολογισμό και την ενδεχόμενη ανάγκη να περιοριστούν τα προγράμματα δικαιωμάτων, όπως η κοινωνική ασφάλιση και το Medicare».

Η καταληκτική ημερομηνία για την έρευνα, η οποία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αγορά εργασίας, ήταν η 22α Μαΐου. Η διένεξη για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού της κυβέρνησης βάρυνε το μέτρο του καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αυτό το μήνα.

Οι καταναλωτές ήταν λιγότερο αισιόδοξοι για την αγορά εργασίας, με το ποσοστό εκείνων που θεωρούν τις θέσεις εργασίας «άφθονες» να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021 και το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι οι θέσεις εργασίας είναι «δύσκολο να βρεθούν» να αυξάνεται σε υψηλό έξι μηνών.

Η λεγόμενη «διαφορά αγοράς εργασίας» της έρευνας, που προκύπτει από τα δεδομένα σχετικά με τις απόψεις των ερωτηθέντων για το αν οι θέσεις εργασίας είναι άφθονες ή δύσκολο να βρεθούν, μειώθηκε στο 31,0, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, από 36,9 τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να χαλαρώνει.

Ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση – που βασίζεται στην αξιολόγηση των καταναλωτών για την οικονομία και τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά εργασίας – υποχώρησε στο 148,6 από 151,8 τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης για τις προσδοκίες – που βασίζεται στο βραχυπρόθεσμο outlook για το εισόδημα, τις επιχειρηματικές συνθήκες και την κατάσταση στην αγορά εργασίας – υποχώρησε ελαφρώς στο 71,5 από 71,7. Ο συγκεκριμένος δείκτης παραμένει πλέον κάτω από το 80 – το επίπεδο που συνδέεται με μια ύφεση εντός του επόμενου έτους – κάθε μήνα από το Φεβρουάριο του 2022, με την εξαίρεση μιας σύντομης ανάκαμψης τον Δεκέμβριο του 2022, όπως ανακοίνωσε το Conference Board.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή