Στα ύψη εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη το 2020 καθώς οι κυβερνήσεις δανείστηκαν σε τρελούς ρυθμούς προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανές τις οικονομίες τους στη διάρκεια των lockdowns, με τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα να προσθέτουν το περισσότερο νέο χρέος, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Τα συνολικό δημόσιο χρέος στα 19 κράτη-μέλη του ευρώ, εκτινάχθηκε στο 98% του ΑΕΠ πέρυσι από 83,9% το 2019, στα 11,1 τρισ. ευρώ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης ανέβηκε στο 7,2% του ΑΕΠ από 0,6% το 2019.

Η Ελλάδα είδε τον δανεισμό της να αυξάνεται κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες το 2020, ανεβάζοντας το δημόσιο χρέος στα 341 δισ. ευρώ, ή 205,5% του ΑΕΠ, το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας.

Η Ιταλία κατέγραψε το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στο 155,8% του ΑΕΠ, 21,2 μονάδες πάνω από το 2019, όμως είχε το υψηλότερο δημόσιο χρέος σε απόλυτους όρους με 2,57 τρις ευρώ. Η Εσθονία και η Βουλγαρία σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις με τα ποσοστά χρέους να περιορίζονται στο 18,2% και 25%, αντίστοιχα.

Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 69,8% του ΑΕΠ, ενώ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 18 μονάδες στο 115,7% του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναστείλει προσωρινά, λόγω της πανδημίας, τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνουν Σταθερότηας και Ανάπτυξης που προβλέπουν αυστηρούς στόχους για συγκράτηση του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ, αλλά και των στόχων για τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Η Ε.Ε. θα συζητήσει τον Μάϊο την παράταση της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2022 προκειμένου να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμψουν απο την κρίση της πανδημίας. Η ρήτρα γενικής εξαίρεσης, που ισοδυναμεί με αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή