Ως «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στην ηλεκτρονική της έκδοση, το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών κατά τη χθεσινή δημοπρασία των νέων πενταετών ομολόγων. «Η Ελλάδα διέθεσε με επιτυχία ένα πενταετές ομόλογο στις κεφαλαιαγορές – παρά το παρελθόν που έχει με τις κρίσεις. Η έντονη ζήτηση οφείλεται κυρίως σε τρεις αιτίες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όσο για τις τρεις αιτίες που εντοπίζει η Handelsblatt είναι οι εξής: Πρώτον, το γεγονός ότι σχεδόν το 80% του δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών, όπως ο ESM και ο προκάτοχός του, το EFSF. Τα επιτόκια δε είναι ιδιαιτέρως χαμηλά, ενώ η περίοδος εξυπηρέτησης του χρέους ξεκινά το 2034 και διαρκεί ως το 2070.

Δεύτερον, ο ρόλος που διαδραματίζει η ΕΚΤ περιορίζει τους κινδύνους για τους επενδυτές. Για του λόγου το αληθές, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η Φρανκφούρτη αναμένεται να αγοράσει φέτος ελληνικά ομόλογα αξίας 12 δισ. ευρώ. Και τρίτον, η ρευστότητα της χώρας βρίσκεται σε καλά επίπεδα, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση υπάρχει μια «δεξαμενή» με αποθεματικό της τάξης των 30 δισ. ευρώ.

Κι όμως, πριν έξι χρόνια…

«Η μεγάλη ζήτηση μοιάζει εκ πρώτης όψεως με έκπληξη. Εξάλλου, πριν από έξι χρόνια η Ελλάδα είχε πρακτικά κηρύξει αδυναμία πληρωμών. Ήταν τότε που ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, με την πορεία σύγκρουσης που επέλεξαν απέναντι στους πιστωτές, είχαν προκαλέσει μια μαζική φυγή κεφαλαίων. Το αποτέλεσμα ήταν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να απειληθεί με κατάρρευση», σημειώνει επίσης η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας την μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί.

Τονίζει, παράλληλα, ότι «ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα όταν θέλει να δανειστεί χρήματα. Εκτός των άλλων, ούριο άνεμο φύσηξε στα πανιά του και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, που πριν από δέκα ημέρες αναβάθμισε απρόσμενα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από το ΒΒ- στο ΒΒ, μεταβάλλοντας μάλιστα την προοπτική από σταθερή σε θετική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων