To ρόλο της ως προστάτιδα χώρα της Αφρικής ετοιμάζεται να… ξαναζεστάνει η Γαλλία με τις δύο συνόδους που θα φιλοξενήσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και με τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν να τονίζει το προσωπικό του προφίλ ως ηγέτη με παγκόσμιο κύρος.

Το κυριότερο ραντεβού αφορά τη σύνοδο που θα διεξαχθεί την Τρίτη, σε εκθεσιακό κέντρο στη «σκιά» του Πύργου του Άιφελ, με στόχο την συγκέντρωση κονδυλίων για τη στήριξη των οικονομιών της Μαύρης Ηπείρου και την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των χρεών που αντιμετωπίζουν από τις συνέπειες της πανδημίας.

Διότι ναι μεν η Αφρική έχει καταφέρει μέχρι τώρα να τα πάει εξαιρετικά καλά σε επίπεδο κρουσμάτων απέναντι στην πανδημία –γεγονός που ούτε οι επιστήμονες μπορούν ακόμη να εξηγήσουν- με το σύνολο των θανάτων σε όλη την ήπειρο να κυμαίνεται μόλις στις 130.000, όμως δεν έμεινε διόλου ευάλωτη από τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Εξάλλου, το αρνητικό παράδειγμα της Ινδίας, που βιώνει μια τρομακτική αναζωπύρωση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνει πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι πως και η Αφρική δεν θα βιώσει μια αντίστοιχη, έξαφνη αναζωπύρωση σε κρούσματα.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με την οικονομική ζημιά και τα υπέρογκα συσσωρευμένα χρέη της περιοχής, που υπολογίζονται περίπου στα 300 δισ. δολάρια.

Θυμίζουμε πως, εν μέσω πανδημίας, τόσο τα κράτη μέλη του G20 όσο και οι διεθνείς πιστωτές της Λέσχης των Παρισίων είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία για ένα moratorium στην εξυπηρέτηση των χρεών του Τρίτου Κόσμου, αν και είχαν αρνηθεί τις εκκλήσεις να προχωρήσουν σε μια πιο γενναία λύση διαγραφής κάποιων χρεών. Όμως, το μέτρο χρειάζεται να παραταθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της West African Development Bank (BOAD), η Αφρική χρειάζεται παράταση των ωριμάνσεων των χρεών της πέραν της επταετίας και δραστική περικοπή των επιτοκίων.

Οι οικονομικές προκλήσεις της επόμενης ημέρας θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου που συγκάλεσε ο κ. Μακρόν, στην οποία θα παραστούν πλήθος ηγετών της Αφρικής, στελέχη της Αφρικανικής Ένωσης και της Αφρικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς επίσης στελέχη από χώρες της Ευρώπης, του G7, του G20 και της ηγεσίας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το μήνυμα του κ. Μακρόν είναι πως η οικονομική ανάσχεση, η έλλειψη επενδύσεων και ευκαιριών θα οδηγήσει σε ενίσχυση των προσφυγικών ροών (που προφανώς απασχολεί έντονα την Ευρώπη) και της πολιτικο-κοινωνικής αστάθειας αλλά και σε όξυνση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Πάντως, για την ίδια τη Γαλλία και το διεθνή ρόλο της, ιδιαίτερη σημασία έχει και η αυριανή διάσκεψη που θα φιλοξενήσει για τη στήριξη της νέας δημοκρατικής κυβέρνησης στο Σουδάν, υπό τον Αμντάλα Χάμντοκ. Η διάσκεψη θα έχει και οικονομική χροιά, καθώς η κυβέρνηση του Σουδάν αναζητά ξένους επενδυτές και στήριξη για το αίτημα της για διαγραφή των ύψους 60 δισ. δολαρίων χρεών που θα πρέπει να καλύψει μέσα στη φετινή χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή