H φιλανθρωπία θα είναι η παράπλευρη απώλεια του διαζυγίου του Μπιλ Γκέιτς και της Μελίντα Φρεντς Γκέιτς καθώς το μοίρασμα της τεράστιας και περίπλοκης περιουσίας τους, με ενεργητικά από μετοχές έως κτήματα, ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στο φιλανθρωπικό έργο του ζευγαριού, γράφουν οι New York Times.

Η περιουσία των Γκέιτς ξεπερνά το μέγεθος της ετήσιας οικονομίας του Μαρόκου, συνδυάζει την αξία των Ford, Twitter και Marriott International και είναι τρεις φορές το καταπίστευμα του Χάρβαρντ. Παρότι λίγοι γνωρίζουν το πώς θα μοιρασθεί με το διαζύγιο η περιουσία, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.. Ο Γκέις έχτισε μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στην ανθρώπινη ιστορία με την ίδρυση της Microsoft το 1975, μαζί με τον Πολ Αλεν. Η καθαρή αξία των Γκέιτς εκτιμάται σε πάνω από 124 δις δολάρια και περιλαμβάνει ενεργητικά όπως πανάκριβα ακίνητα, μετοχές εισηγμένων εταιρειών και σπάνια είδη τέχνης.

Εχουν μεγάλο μερίδιο στην αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Four Seasons και εκατοντάδες χιλιάδες εκτάσεων γης, περιλαμβανομένου του ιστορικού ράντσου του Μπάφαλο Μπιλ στο Γουαϊόμινγκ. Μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων σε εταιρείες όπως AutoNation, Waste Management και η παραθαλάσσια κατοικία στη νότια Καλιφόρνια. Μαζί και ένα σημειωματάριο του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

«Το σύνολο των χρημάτων και η διαφορετικότητα του ενεργητικού που περιλαμβάνονται στο διαζύγιο, ξεπερνά την φαντασία,» δήλωσε ο Ντέιβιντ Αρονσον, δικηγόρος πλουσίων πελατών σε υποθέσεις διαζυγίων. «Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που πλησιάζουν αυτό το μέγεθος,» τόνισε.

Ο Τζεφ Μπέζος έχει τα πρωτεία

Μόνο το περιβόητο διαζύγιο του Τζεφ Μπέζος με τη σήμερα πρώην σύζυγό του, τη συγγραφέα και φιλάνθρωπο Μακένζι Σκοτ, το 2019, ήταν μεγαλύτερο. Ο Μπέζος είχε περιουσία εκτιμώμενη στα 137 δισ. δολάρια, περισσότερο σε μετοχές της Amazon και η κα Σκοτ διατηρούσε μερίδιο 4% στην εταιρεία, αξίας 36 δις δολάρια εκείνη την εποχή.

Όμως, ο Γκέιτς για δεκαετίες δαφοροποιούσε το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνοντας μετοχικά μερίδια σε δεκάδες εισηγμένες εταιρείες, ενώ είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης αγροτικής γης στη χώρα. Επίσης, έχει μερίδια σε άλλα πολυτελή ξενοδοχεία και εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών αεροπλάνων. Εχει επίσης μερίδια σε επενδυτικό ταμείο καθαρής ενέργειας και σε νεοφυή εταιρεία πυρηνικής ενέργειας.

Φυσικά, υπάρχει και το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Ξεχωριστό από την περιουσία των Γκέιτς, με καταπίστευμα 50 δις δολαρίων, το ίδρυμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς δωρεών στον κόσμο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια δημόσια υγεία. Το καταπίστευμα δεν μπορεί να διαιρεθεί ως μέρος της συζυγικής περιουσίας, παρότι ερωτήματα παραμένουν ως προς το ποιος θα είναι ο κύριος παραλήπτης των δωρεών από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η μοιρασιά.

Το ζευγάρι έχει έτοιμη τη συμφωνία διαζυγίου, όμως δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τι προβλέπει. Η αίτηση διαζυγίου της κας Φρεντς Γκέιτς ζητά από το δικαστήριο να μοιράσει τα ακίνητα, προσωπική περιουσία και χρέη σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας. Δικηγόροι της κας Φρεντς Γκέιτς εργάζονταν στο σχέδιο για το μοίρασμα κάποιων ενεργητικών της περιουσίας από το 2019, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Δικηγόροι διαζυγίων που δεν εργάζονται στην υπόθεση υποστηρίζουν ότι μερικά από τα προσωπικά ενεργητικά είναι δύσκολο να αποτιμηθούν, δύσκολο να μοιραστούν και υπερβολικά περίπλοκα. Κάποια περιουσιακά στοιχεία ήδη μοιράστηκαν: λίγο μετά την ανακοίνωση, μετοχές αξίας 2,4 δις δολαρίων στις AutoNation, Canadian National Railway και δύο μεξικανικές εταιρείες που ανήκαν στο ζευγάρι μεταβιβάστηκαν στην κα Φρεντς Γκέιτς – καθιστώντας την δικαωματικά δισεκατομμυριούχο.

«Τα διαζύγια είναι στην πραγματικότητα μια από εκείνες τις φορές που τα πράγματα σπάνε και το φως λάμπει», δήλωσε ο Τσακ Κόλινς, του Institute for Policy Studies, για να προσθέσει ότι: «τα προγαμιαία συμβόλαια, ωστόσο, είναι σχεδιασμένα για να παραμείνουν κρυφά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας