Ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» η Deutsche Bank, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της, μετά από μία ύφεση 3,2% το 2020, ο κόσμος θα σημειώσει συνδυασμένη αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,3% το 2021.

Η Κίνα η οποία ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη 2,3% την χρονιά την πανδημίας (2020), θα σημειώσει την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ, στο 9,5% το 2021.

Η ανάκαμψη (μετά από μία ύφεση 3,5% πέρυσι) αναμένεται να είναι ισχυρή εφέτος και στις ΗΠΑ φθάνοντας στο 7%, έναντι 4,6% στην ευρωζώνη, 2,3% στην Ιαπωνία και 6,7% στη Βρετανία.

Από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γερμανία αναμένεται να σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 4% το 2021 (από -4,9% το 2020), έναντι 6,2% (από -8,2%) της Γαλλίας, 4,9% (από -8,9%) της Ιταλίας και 6,3% (από -10,8%) της Ισπανίας.

Για την Ελλάδα δεν άλλαξε τις προβλέψεις της, αφού αναμένει ρυθμό αύξησης του 6,1% το 2022 ύστερα από μία ισχνή ανάπτυξη στην περιοχή του 2% εφέτος, η οποία ωστόσο υπολείπεται πλέον της εκτίμησης των οικονομολόγων άλλων διεθνών τραπεζών και ξένων οίκων που κάνουν λόγω για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην περιοχή του 3,5%-5% εφέτος για την ελληνική οικονομία, καθώς οι προσδοκίες σχετικά με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομίων από την πανδημία έχουν βελτιωθεί.

Η γερμανική τράπεζα «βλέπει» δύο κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα: ο πρώτος έχει να κάνει με την πανδημία σε περίπτωση που μια νέα μετάλλαξη δεν μπορεί να ελεγχθεί ή υπάρξουν προβλήματα με τη διάθεση των εμβολίων, ενώ ο δεύτερος με την περίπτωση που η άνοδος του πληθωρισμού ξεφύγει αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε απότομη νομισματική σύσφιγξη.

Εκτιμά δε, πως η ΕΚΤ θα είναι προσεκτική όσον αφορά τη μεταβολή της νομισματικής της πολιτικής, με μια ομαλή έξοδο από το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) να αναμένεται για το 2022, ενώ προβλέπει πως η Fed θα ανακοινώσει μείωση των αγορών ομολόγων τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η Deutsche Bank προβλέπει επίσης, πως στο τέλος του 2021, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα κυμανθούν στο 2,25% (έναντι στην περιοχή του μηδέν στην ευρωζώνη), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα φθάσει επίσης στο τέλος του έτους στο 1,30, το πετρέλαιο τύπου μπρεντ στα 70 δολάρια/βαρέλι, με τον χρυσό να υποχωρεί στα 1.500-1.700 δολάρια/ουγκιά. Κάποια στιγμή επίσης ως το τέλος του έτους αναμένεται και μια διόρθωση 6%-10% του δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων