Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση του τιτάνιου έργου της κτηματογράφησης για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας με την έναρξη της συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας στις τέσσερις από τις πέντε «ορφανές» περιοχές, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται. Πρόκειται για πέντε μελέτες, οι οποίες λόγω δικαστικών εμπλοκών, η ανάθεσή τους καθυστέρησε για χρόνια _ οι προκηρύξεις των μελετών είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2016 και η τελική ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν στα τέλη Μαΐου του ίδιου χρόνου.

Πλέον, το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος του Κτηματολογίου κ.  Δημήτρης Σταθάκης, στα τέλη Ιουνίου ξεκινά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε δύο από τις πέντε περιοχές, δηλαδή σε 21 νησιά των Κυκλάδων και στο Ρέθυμνο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσει η κτηματογράφηση σε  Ηράκλειο και Χανιά.

Όσο για την πέμπτη περιοχή «Θεσπρωτίας – Κέρκυρας», χθες κρίθηκαν   τα ασφαλιστικά μέτρα που άσκησε ο ένας εκ των δύο υποψηφίων αναδόχων και σε περίπου δέκα ημέρες –  οπότε εκτιμάται ότι θα καθαρογραφεί η απόφαση – το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα μπορέσει να προχωρήσει τις διαδικασίες (αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών) για την ανάδειξη του μειοδότη. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η σύμβαση απαιτεί οκτάμηνη προετοιμασία, η συλλογή δηλώσεων στη συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Από τα συνολικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην Ελλάδα (39,1 εκατ.), στις ορφανές περιοχές αντιστοιχούν τα 2.734.715 δικαιώματα, δηλαδή περίπου 7%. Ειδικότερα:

–         στις Κυκλάδες εκτιμάται ότι θα συλλεχθούν 628.201 νέα δικαιώματα. Η κτηματογράφηση αφορά στα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Ανδρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ιος, Κέα, Κουφονήσια, Κύθνος, Νάξος, Πάρος, Σέριφος, Σίκινος, Σχοινούσα, Τήνος, Φολέγανδρος καθώς και στο υπόλοιπο της Μήλου (κοινότητα Αδάμαντα), της Μυκόνου (Ανω Μερά) και της Σαντορίνης (διαμερίσματα Θήρας, Βόθωνος, Βουρβουλού, Καρτεράδου, Ημεροβιγλίου, Οίας, Μεσαριάς, Εξω Γωνιάς).

–        Στο Ρέθυμνο τα νέα δικαιώματα υπολογίζονται σε   376.358.

–        Στα Χανιά αναμένεται να συλλεχθούν 570.085 δικαιώματα ιδιοκτησίας.

–        Στη μισή περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου θα συλλεχθούν 701.531 δικαιώματα.

–        Σε Θεσπρωτία και Κέρκυρα η συλλογή των 458.540 δικαιωμάτων αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022

«Από την αρχή του έτους έχουν συλλέγει, παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, 375.000 νέα δικαιώματα συνολικά σε όλες τις συμβάσεις που τρέχουν, εκ των οποίων 100.000 νέα δικαιώματα μόνο τον Μάιο», επισημαίνει ο κ. Σταθάκης. Και προσθέτει: «Ο αυξημένος ρυθμός συλλογής του Μαΐου συμβαδίζει με τις προβλέψεις ότι η συλλογή δηλώσεων θα ενταθεί τους επόμενους μήνες λόγω της σταδιακής αποκλιμάκωσης των έκτακτων μέτρων της πανδημίας και της αυξημένης προσέλευσης που, ούτως ή άλλως, παρατηρείται τους θερινούς μήνες. Μαζί με τα δικαιώματα από τις τέσσερις συμβάσεις στις ορφανές περιοχές όπου ξεκινά η συλλογή δικαιωμάτων, στο τέλος του έτους θα έχει συλλέγει κοντά στο 90% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων σε επίπεδο χώρας», επισημαίνει ο κ. Σταθάκης.

Και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, οι ιδιοκτήτες σε αυτές τις τέσσερις περιοχές, θα πρέπει να προετοιμάζονται (συλλογή συμβολαίων, εγγράφων κλπ.) προκείμενου να υποβάλλουν τη δήλωσή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα