Ένα κοινό βίωμα των εργαζομένων που πέρασαν την περσινή χρονιά δουλεύοντας από το σπίτι, ήταν η τάση των προϊσταμένων και των εργοδοτών τους να αντιμετωπίζουν την οποιαδήποτε ώρα σαν… ώρα εργασίας.

Η λογική ήταν πάνω-κάτω η ίδια: Ούτως ή άλλως δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις, επομένως γιατί να μην απαντήσεις σε ένα ακόμη email, να κάνεις μια διόρθωση ή μια λιγότερο ή περισσότερο σύντομη εργασία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας – ή του Σαββατοκύριακου;

Όπως ήταν αναμενόμενο, η προσδοκία ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είναι μονίμως διαθέσιμοι, ήταν άλλος ένας παράγοντας με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την ψυχική τους υγεία.

Τώρα, ένα βρετανικό εργατικό σωματείο της Βρετανίας, το Prospect, καλεί την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το περιβόητο «δικαίωμα στην αποσύνδεση».

Αν αυτό εγκριθεί, οι εργοδότες θα απαγορεύεται να «στέλνουν συστηματικά email ή να τηλεφωνούν» εκτός ωραρίου.

Οποιοδήποτε email αποστέλλεται μετά το σχόλασμα των εργαζομένων θα μπορεί να διαγράφεται αυτόματα, προκειμένου  οι εργαζόμενοι να μην μπαίνουν στον πειρασμό του διαρκούς ελέγχου των εισερχομένων τους.

«Αν και η ψηφιακή τεχνολογία μας κράτησε ασφαλείς στη διάρκεια της πανδημίας, για εκατομμύρια ανθρώπους η τηλεργασία μεταφράστηκε σε μια συνθήκη σαν να κοιμόντουσαν στο γραφείο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν εντελώς από τη δουλειά τους», σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Prospect, Άντριου Πέικς μιλώντας στο BBC.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας διαπίστωσε ότι το 35,9% του βρετανικού εργατικού δυναμικού εργάστηκε έστω και λίγο από το σπίτι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Και παρά το γεγονός ότι η ομάδα αυτή εξοικονόμησε λίγο χρόνο από τις μετακινήσεις, κατά μέσο όρο έκανε και έξι ώρες απλήρωτων υπερωριών την εβδομάδα.

Το δικαίωμα στην αποσύνδεση έχει ενταχθεί στη γαλλική νομοθεσία εδώ και τέσσερα χρόνια, με τις εταιρείες να είναι υποχρεωμένες να συμφωνούν σε «συγκεκριμένες ώρες» εργασίας από το σπίτι.

Η Ιρλανδία έφερε προς συζήτηση ένα αντίστοιχο μέτρο τον περασμένο μήνα, μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι προβλέπεται να προσθέτουν στα email τους υπενθυμίσεις προς τους εργαζόμενούς τους που θα ενημερώνουν ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να απαντούν σε email εκτός ωραρίου.

H Prospect, που απαρτίζεται από διευθυντές, δημοσίους υπαλλήλους, μηχανικούς και επιστήμονες επιθυμεί τη θεσμοθέτηση αντίστοιχων μέτρων στο βρετανικό εργατικό δίκαιο.

Υπενθυμίζεται ότι το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» εντάσσεται στο περιβόητο «εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη», ωστόσο ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα διασφαλίζεται, αποτελεί αντικείμενο προς συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη.

Κυριότερη δικλείδα ασφαλείας υπέρ του εργαζομένου, είναι η «απαγόρευση κάθε δυσμενούς διάκρισης» εξαιτίας της άσκησης του νόμιμου δικαιώματος του εργαζομένου να μην απαντά σε επαγγελματικές κλήσεις, email και κάθε άλλου είδους επικοινωνία κατά τη διάρκεια των αδειών του.

Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσεται και η περίφημη ανταλλαγή των υπερωριών με ρεπό.

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive