Οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων των Τζεφ Μπέζος, Μάικλ Μπλούμπεργκ, Γουώρεν Μπάφετ και Έλον Μασκ, πλήρωσαν σχετικά λίγα – και μερικές φορές τίποτα – σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος μεταξύ 2014 και 2018, σύμφωνα με ανάλυση του ειδησεογραφικού οργανισμού ProPublica, ο οποίος επικαλέστηκε επίσημα στοιχεία των αρμοδίων φορολογικών αρχών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεγιστάνες πλήρωσαν μόνο ένα μέρος του πλούτου τους σε φόρους, περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια για μια περιουσία που ξεπερνά τα 400 δισ.δολάρια.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν την έντονη ανισότητα στο αμερικανικό φορολογικό σύστημα, καθώς οι δισεκατομμυριούχοι αυτοί κατάφεραν να επωφεληθούν από ένα περίπλοκο και διάτρητο σύστημα στον φορολογικό κώδικα.

Μεγάλο μέρος του πλούτου που συγκεντρώνουν οι πλούσιοι – όπως μετοχές σε εταιρείες που διαχειρίζονται, εξοχικές κατοικίες, σκάφη αναψυχής και άλλες επενδύσεις – δεν θεωρείται «φορολογητέο εισόδημα» εκτός εάν τα περιουσιακά στοιχεία πωληθούν και προκύψει κέρδος.

Ακόμα και τότε, υπάρχουν κενά στον φορολογικό κώδικα που μπορούν να περιορίσουν ή να διαγράψουν κάθε φορολογική υποχρέωση.

Από το 2014 έως το 2018, οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί πλήρωσαν κατά μέσο όρο φόρο ύψους 15,8%.

Το 2007, ο Bezos, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, δεν πλήρωσε τίποτα σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος, ακόμη και όταν η τιμή της μετοχής της εταιρείας του διπλασιάστηκε. Τέσσερα χρόνια αργότερα, καθώς ο πλούτος του διογκώθηκε στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ο κ. Μπέζος δήλωσε ζημίες και έλαβε επιστροφή φόρου 4.000 δολαρίων για τα παιδιά του, σύμφωνα με την ProPublica.

Ο Γουώρεν Μπάφετ, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, ο οποίος από καιρό έχει δηλώσει δημόσια ότι ο φορολογικός κώδικας θα έπρεπε να χτυπήσει τους πλούσιους πιο σκληρά, πλήρωσε μόλις 23,7 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους από το 2014 έως το 2018, όταν ο πλούτος του αυξήθηκε κατά 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2018, ο κ. Bloomberg ανέφερε έσοδα 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλήρωσε 70,7 εκατομμύρια δολάρια σε φόρο εισοδήματος.

Τα στοιχεία αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί έναν ελάχιστο παγκόσμια εταιρικό φορολογικό συντελεστή, και παράλληλα έχει εξαγγείλει αυξήσεις στη φορολόγηση των πλουσίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή