Αρμόδιες πηγές, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και διαψεύδουν την πληροφορία, αφήνοντας «όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά».

Τι άλλο αφήνεται να αιωρείται; Αν ο Μπλίνκεν, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Αθήνα, θα επισκεφθεί και την Άγκυρα. Αυτό δεν το γνωρίζει ούτε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο εμμέσως πλην  σαφώς επιβεβαιώνει την πληροφορία για την επίσκεψη.

————————

Ποιος βασικός μέτοχος εισηγμένης αναζητά από τώρα τον αντικαταστάτη κρίσιμου ξένου μετόχου, που έχει εκφράσει τάσεις φυγής; Για να μην τρέχει την τελευταία στιγμή και κάνει βιαστικές επιλογές…

————————

Πώς θα μπορούσε καλύτερα να συνδυαστεί μια από τις νέες έρευνες της διαΝΕΟσις με μια από τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης; Πρώτα από όλα, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προβολή τόσο του ίδιου του συνδυασμού όσο και της ανάγκης που αναδεικνύει η πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Από εκεί και πέρα, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτός ο συνδυασμός αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη πτυχή της αγροτικής οικονομίας που συνήθως περνάει στα ψιλά…

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στο site του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις διαβάζω ένα άρθρο με την υπογραφή του Ηλία Νικολαΐδη: «Σχετικά λίγοι γνωρίζουν τι σημαίνουν τα αρκτικόλεξα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, δηλαδή Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων.

Όμως σήμερα στη χώρα, χωρίς να υπάρχει ακριβής εικόνα, υπολογίζεται ότι λειτουργούν συνολικά περισσότεροι από 450 ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Οι οργανισμοί αυτοί διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος των εγγειοβελτιωτικών έργων, δηλαδή των συλλογικών έργων άρδευσης.

Πρόκειται για έργα -π.χ. αντλιοστάσια, διώρυγες, δίκτυα αγωγών υπό πίεση, ταμιευτήρες, δεξαμενές- τα οποία είναι απαραίτητα για να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης εκατομμυρίων στρεμμάτων αγροτικής γης. Τα έργα αυτά είναι τόσο σημαντικά, ώστε η κατάσταση στην οποία βρίσκονται φτάνει να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης του νερού συνολικά στη χώρα και όχι μόνο στη γεωργία.

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις αναδεικνύει ένα δυσάρεστο γεγονός: πολλές υποδομές που διαχειρίζονται οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ ρημάζουν ή υπολειτουργούν μετά από συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου κυρίως τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Η ομάδα των ερευνητών -οι καθηγητές Νικόλαος Δέρκας, Δημήτριος Σκούρας και Δημήτριος Ψαλτόπουλος, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα- ανέλυσε διεξοδικά τα διαθέσιμα στοιχεία για τους ΟΕΒ.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τα σημαντικά προβλήματα -υποδομών, οργανωτικά και οικονομικά- που αντιμετωπίζουν αρκετοί ΤΟΕΒ, ανατρέχουν σε διεθνείς καλές πρακτικές και καταλήγουν σε μια σειρά προτάσεων πολιτικής, που θεωρούν ότι θα συμβάλλουν στην επίλυση πολλών από αυτά τα θέματα».

Από την έρευνα της διαΝΕΟσις στην Ελλάδα 2.0. Στην ενότητα για το μεγάλο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που θα γίνουν με ΣΔΙΤ για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής «σταματώ» σε μια επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί μέχρι και με 200 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα, διαβάζω στην αναλυτικό κείμενο του ελληνικού σχέδιο Ελλάδα 2.0: «Μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα και συστήματα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κα) σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να υπάρξει αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και κατά συνέπεια της αγροτικής παραγωγής με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων.

Στόχος των έργων που θα φτάσουν σε σύνολο προϋπολογισμού τα 750 εκ. ευρώ, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικού τομέα, η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής και στη συνέχεια συντήρησης των έργων».

————————–

H διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ήδη ανέλαβε τις νέες αρμοδιότητες. Ως γνωστόν, η έμπειρη ως προς τα διπλωματικά ζητήματα και τις διεθνείς σχέσεις είναι το πρόσωπο που χειρίζεται το άτυπο «κόκκινο τηλέφωνο» που θα εξασφαλίζει την απευθείας σύνδεση του Μεγάρου Μαξίμου με το τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο. Στην άλλη άκρη της γραμμής, θα βρίσκεται – ποιος άλλος; – ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν.

Η Ελένη Σουρανή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1960. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών το 1984.

Υπηρέτησε: στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και στο Γραφείο Γενικού Γραμματέα (1985-1988), στη Διεύθυνση Ασφαλείας-ΝΑΤΟ (1996-1998), στη Διεύθυνση Ρωσίας και Χωρών ΚΑΚ και στο Γραφείο ΥΦΥΠΕΞ (2005-2007). Έχει διατελέσει και Διευθύντρια Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής (2011-2013).

Στο εξωτερικό: Πρεσβεία της Ελλάδας στο Χαράρε (1988-1992) Πρόξενος στο Βανκούβερ (1992-1996) Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ερεβάν (1998-2002) Γενική Πρόξενος στα Ιεροσόλυμα (2002-2005) Αναπλ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη- ΟΑΣΕ- (2007-2011) Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Δανία (2013-2016) Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αλβανία.

————————-

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι o 58χρόνος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα   Τζέφρι Πάιατ φαίνεται να είναι αμετακίνητος από την Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Πάιατ βρίσκεται στο ίδιο πόστο επί πέντε χρόνια και επί θητείας του είδε να αλλάζουν 3 Πρόεδροι στην Ουάσιγκτον. Στις 19 Μαΐου 2016 ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον πρότεινε να υπηρετήσει ως Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.Ο διορισμός του ως πρέσβη στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε στις 14 Ιουλίου 2016.

————————

Κι αφού βρισκόμαστε σε… αμερικανικό έδαφος, να σας ενημερώσουμε και για μια κρίσιμη λεπτομέρεια, που αφορά στην τελική πρόταση που κατέθεσαν αναφορικά με τις τέσσερις φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι ΗΠΑ πρότειναν τελικά οι τρεις από αυτές να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα και η τέταρτη στην Ιταλία. Γιατί στην Ιταλία; Διότι είναι «δίπλα» κι άρα, από πλευράς χρόνου, είναι σαν να ναυπηγείται στην Ελλάδα. Γιατί όχι κι αυτή στην Ελλάδα; Διότι δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα για παράλληλη ναυπήγηση και των τεσσάρων εδώ.

————————-

Όσο πλησιάζει η μέρα του πλειστηριασμού, τόσο θα αυξάνει η γκάμα των υποψηφίων για το πεντάστερο ξενοδοχείο του ομίλου Καψής, στην Αγία Πελαγία της Κρήτης. Τελευταία προσθήκη στο γκρουπ των ενδιαφερομένων; Ο όμιλος Sani-Ikos των Ανδρεάδη και Oaktree, που θα μπει επίσης στη διεκδίκηση και μάλιστα δυναμικά. Κι όλα αυτά, αν και ο ίδιος όμιλος, μερικά χιλιόμετρα δυτικότερα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κισάμου Χανίων, στήνει μια νέα πολυτελή μονάδα. Ωστόσο, εκείνη του Καψής, εκεί που βρίσκεται, είναι πειρασμός…

————————-

Ποιος θα ήταν ο ιδανικός προσωπάρχης του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου; Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος. Οι πληροφορίες λένε ότι σε θεωρητικό επίπεδο το παραδέχεται και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόνο που όλοι ξέρουν ότι είναι τόσο απαιτητική θέση, που απαιτεί πολύ χαμηλό όριο ηλικίας για να ανταποκριθεί κανείς στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η θέση.

Και μια και ο λόγος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, θέλετε να μάθετε με τι ασχολείται αυτό τον καιρό ο πρώην ανώτατος δικαστής; Ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα συγχωνεύονται οι κάθε είδους (και πάμπολλες) Ανεξάρτητες Αρχές που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια.

————————

Οι πληροφορίες από την πλευρά του πωλητή λένε πως σε ό,τι αφορά στο ακίνητο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα γίνει ένα καλό «σκόντο» στην τιμή για να γίνει τελικά το deal. Αυτή η διάθεση τουλάχιστον, υπάρχει. Αρκεί να υπάρχει και σοβαρή πρόταση – προσφορά εξαγοράς του, διευκρινίζεται.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Η Cosco, το ΤΑΙΠΕΔ και το 16% των μετοχών του ΟΛΠ, η Lamda και τα ρέματα του Ελληνικού
Inside Stories |

Η Cosco, το ΤΑΙΠΕΔ και το 16% των μετοχών του ΟΛΠ, η Lamda και τα ρέματα του Ελληνικού

Έκλεισε και με τη βούλα η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco για την μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ αν και δεν έχουν γίνει οι υποχρεωτικές επενδύσεις που προβλέπει η σύμβαση του 2016.

Τα μακρύ χέρι της οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ, η Gold Line του Μετρό της Ντόχα από το παρελθόν της Άκτωρ και το ψηφιακό Ταμείο Ανάκαμψης
Inside Stories |

Τα μακρύ χέρι της οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ, η Gold Line του Μετρό της Ντόχα από το παρελθόν της Άκτωρ και το ψηφιακό Ταμείο Ανάκαμψης

Κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης συμμετείχε πρόσφατα σε κλειστή συνάντηση - συζήτηση, με άλλους ευρωπαίους συναδέλφους του.

Ο ξενοδόχος υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο δήμαρχος των 3Β και η τύχη των οικοπέδων
Inside Stories |

Ο ξενοδόχος υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο δήμαρχος των 3Β και η τύχη των οικοπέδων

Ο Ελληνοαμερικανός Τζώρτζ Τσούνις, που σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΡ είναι το φαβορί για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχει αναφερθεί και στο παρελθόν ως υποψήφιος για ανάλογη θέση.

Ο ανάδοχος για το ΣΔΙΤ της ΠΥΡΚΑΛ, η χρήση νέων κεφαλαίων, οι πράσινες επενδύσεις και τα βιοκλιματικά κτήρια και ο σταθμός του υδρογόνου
Inside Stories |

Ο ανάδοχος για το ΣΔΙΤ της ΠΥΡΚΑΛ, η χρήση νέων κεφαλαίων, οι πράσινες επενδύσεις και τα βιοκλιματικά κτήρια και ο σταθμός του υδρογόνου

Ακόμη και ο Ουμπέρτο Έκο θα άλλαζε άποψη – θα αναθεωρούσε εκείνο το απόφθεγμα που έμελλε να γίνει και τίτλος βιβλίου:

Το hedge fund από τα Cayman Islands και η εξαγορά μετοχικού πακέτου στην Ελληνική Τράπεζα, η νέμεση για την MLS και τα σενάρια για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Inside Stories |

Το hedge fund από τα Cayman Islands και η εξαγορά μετοχικού πακέτου στην Ελληνική Τράπεζα, η νέμεση για την MLS και τα σενάρια για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας

 Ποιος ελέγχει την κυπριακή Ελληνική Τράπεζα στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχει από εδώ και πέρα η Eurobank;

Το λιμάνι της αγωνίας για τους Αμερικανούς, τo spray ελαιολάδου από τους Γαργαλιάνους, ο κυματισμός της Marina Galleria από την… Ιαπωνία και το νέο deal που έρχεται
Inside Stories |

Το λιμάνι της αγωνίας για τους Αμερικανούς, τo spray ελαιολάδου από τους Γαργαλιάνους, ο κυματισμός της Marina Galleria από την… Ιαπωνία και το νέο deal που έρχεται

Τι σχέση έχει ο Κυματισμός -το κεντρικό στοιχείο του οράματος του Kengo Kuma, με έμπνευση την ελληνική θάλασσα- που κυριαρχεί στη Marina Galleria του Ελληνικού με το Japan National Stadium που θα δούμε στις οθόνες μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιαπωνικής πρωτεύουσας;