Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα τόσο από τη δεκαετή οικονομική κρίση όσο και από την πανδημία, που μετρά αισίως 15 μήνες από την έναρξή της.

Ωστόσο, οι μικρομεσαίες αυτές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να συμμετάσχουν στη διαφαινόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

Σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας αναφέρει πως η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εξασφαλίσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για δράσεις στήριξης των ΜμΕ. Μεταξύ αυτών προβλέπoνται ειδικά κίνητρα για τη μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις (φορολογία κερδών και αποθεματικών) ως κίνητρο για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Επίσης έχουν δεσμευτεί κονδύλια με εξειδικευμένες δράσεις του Ελληνικού Σχεδίου Ανάπτυξης για τις ΜμΕ. Για ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας και την κατάρτιση των εξαγωγέων (12 εκατ. ευρώ), για επιδοτήσεις για ψηφιοποίηση λειτουργιών, όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές, τηλεργασία, digital marketplace (375 εκατ. ευρώ), για χρηματοδότηση μέσω του innovate now επενδύσεων που αφορούν καινοτόμους ψηφιακούς τομείς (100 εκατ. ευρώ), για αναβάθμιση υποδομών ερευνητικών κέντρων (207 εκατ. ευρώ) και για προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης (κτίρια, έξυπνα συστήματα, ηλεκτροκίνηση στη διανομή κ.ά., 450 εκατ. ευρώ).

Οι δράσεις αυτές έχουν ως στόχο να καλύψουν την υστέρηση των μικρών επιχειρήσεων έναντι των μεγάλων στην εξωστρέφεια, στην ψηφιοποίηση και στην καινοτομία.

Προσθέστε στις δράσεις αυτές και τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους των 400 εκατ. ευρώ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τις MμΕ που, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, θα πολλαπλασιαστούν έως και τρεις φορές και θα χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 780.000 ΜμΕ με τζίρο 120 δισ. ευρώ. Τ

ο 80% αυτών είναι ατομικές επιχειρήσεις και το 20% εταιρείες με διάφορες νομικές μορφές (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κ.ά.). Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν το μεγάλο άλμα. Θα είναι προς όφελος δικό τους, των εργαζομένων τους αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion