Στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε ανησυχητικά ο όγκος του ψηφιακού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 537 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 24 αποχές μια νέα νομοθετική πράξη που στόχο έχει την αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακών συνομιλιών και ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η συμφωνία που επετεύχθη τον Απρίλιο προβλέπει την προσωρινή παρέκκλιση από το άρθρο 5(1) και από το άρθρο 6(1) της οδηγίας 2002/58/ΕΚ, τα οποία προστατεύουν το απόρρητο των επικοινωνιών και των δεδομένων κίνησης. Η μέγιστη διάρκεια ισχύος του κανονισμού έχει οριστεί στα τρία χρόνια. Σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα υπάρξει συμφωνία για νέους, μόνιμους κανόνες κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, ο προσωρινός κανονισμός θα πάψει να ισχύει.

Εθελοντικός εντοπισμός από παρόχους υπηρεσιών

Οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογίες που παραβιάζουν στον μικρότερο δυνατό βαθμό την ιδιωτική ζωή των χρηστών.

Ψηφιακό υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Ο εντοπισμός διαδικτυακού υλικού που σχετίζεται με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνολογιών που σαρώνουν κάθε είδους περιεχόμενο, όπως εικόνες, κείμενα και δεδομένα κίνησης. Για τον εντοπισμό περιστατικών αποπλάνησης ανηλίκων στο διαδίκτυο, για εικόνες και βίντεο χρησιμοποιούνται τεχνολογίες κατακερματισμού, ενώ για την ανάλυση κειμένων ή δεδομένων κίνησης χρησιμοποιούνται ταξινομητές και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Οι νέοι κανόνες δεν θα αφορούν τη σάρωση ακουστικής επικοινωνίας.

Ενισχυμένο πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν στην ανάγκη να θεσπιστούν κατάλληλες διαδικασίες και μηχανισμοί προσφυγής, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες όσοι θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί. Χάρη στην εκ των προτέρων εκτίμηση αντικτύπου και στις προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης, οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων θα έχουν καλύτερη εποπτεία σχετικά με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι πάροχοι υπηρεσιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επειγόντως να προτείνει μια μακροπρόθεσμη λύση

Η εισηγήτρια Birgit SIPPEL (Σοσιαλιστές, Γερμανία) δήλωσε μετά την ψηφοφορία:

«Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για την αποτελεσματικότερη πρόληψή της, να εξασφαλίσουμε τη δίωξη περισσότερων δραστών και να προσφέρουμε καλύτερη στήριξη στα θύματα. Η συμφωνία αποτελεί μια συμβιβαστική λύση που διασφαλίζει τόσο τον εντοπισμό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο όσο και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά είναι μια άμεσα εφαρμόσιμη και προσωρινή λύση για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επειγόντως τώρα να προτείνει μια μακροπρόθεσμη λύση που θα βασίζεται στις εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων που περιλαμβάνονται στους προσωρινούς κανόνες και που θα καθιστά πιο στοχευμένες τις έρευνες σε προσωπικές επικοινωνίες».

Επόμενα βήματα

Ο κανονισμός θα πρέπει πλέον να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο και στη συνέχεια θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση της νομοθεσίας ήταν αναγκαία, προκειμένου να μπορούν οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν εθελοντικά μέτρα για την καταπολέμηση και την πρόληψη της διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, έπειτα από την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Επιτροπή σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για μια πιο μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος εντός του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας