Τροποποίηση των διατάξεων του νόμου 4759/2020 σχετικά με τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές προβλέπει –μεταξύ άλλων- τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες το βράδυ στην Βουλή, στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση.

Συγκεκριμένα, «προστίθενται περιπτώσεις στις μεταβατικές ρυθμίσεις του άρθρου 40 του ν. 4759/2020 προκειμένου ιδίως να αντιμετωπιστούν ερμηνευτικά ζητήματα αλλά και ζητήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου και κρίθηκε ότι απαιτείται για τη ρύθμισή τους μεταβατική διάταξη», όπως αναφέρεται στη συνοπτική ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης.

Αναλυτικά, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για τα κατά παρέκκλιση άρτια γήπεδα, αναπροσαρμόζονται ως εξής:

-Στα γήπεδα επιφάνειας 2.000 τ.μ., η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 186 τετρ. μέτρα.

-Για οικόπεδα από 1.200 τ.μ. και έως 2000 τ.μ. η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 τετρ. μέτρα από 150 τ.μ.

-Σε γήπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ, η δόμηση διαμορφώνεται σε 86 τ.μ. από 100 τ.μ.

Data centers και logistics

Επιπλέον τροποποιούνται οι όροι δόμησης (παρέκκλιση ως προς το ύψος κτιρίου, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης, τις πλάγιες αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου, κατά περίπτωση) συγκεκριμένων κατασκευών και εγκαταστάσεων (εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας, Κέντρα Δεδομένων – Data Centers) σε γήπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του έτους 1923, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, και εκτός περιοχών, στις οποίες έχουν καθορισθεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Ειδικά για τους όρους δόμησης των Data Centers ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,8, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε 60% και ο μέγιστος συντελεστής κατ’ όγκον εκμετάλλευσης σε 4,5.

Τέλος οικοδομικών αδειών

Σε άλλο σημείο, η τροπολογία επανακαθορίζει το τέλος με το οποίο επιβαρύνονται οι οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης βάσει ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ. To τέλος αυτό καθορίζεται σε 5% του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου ή 5 τοις χιλίοις στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού.

Το τέλος αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και μπαίνουν όρια, κατ΄ελάχιστον 250 ευρώ και κατά μέγιστο 5.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα