Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι πιθανό να χρηματοδοτήσει τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, αλλά πρακτικά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χρηματοδοτήσει άμεσα μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν, ανέφεραν πηγές από το Κογκρέσο, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεγάλος χρηματοδότης του Αφγανιστάν από την εισβολή του 2001 για την ανατροπή των Ταλιμπάν, διαθέτοντας περίπου 130 δισ. δολάρια για την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση, την ανάπτυξη και τις ανθρωπιστικές ανάγκες, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.

Βοηθοί των δημοκρατικών βουλευτών ανέφεραν ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εσωτερικά εκτοπισμένους Αφγανούς και πρόσφυγες, αλλά όχι στην ίδια την κυβέρνηση – τουλάχιστον προς το παρόν.

«Θα ήταν δύσκολο να πείσουμε τα μέλη του Κογκρέσου να κάνουν οτιδήποτε φαίνεται να υποστηρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν», δήλωσε ένας ανώτερος δημοκρατικός βοηθός της Γερουσίας, επικαλούμενος την απουσία εποπτείας και την απροθυμία «να υποστηρίξει μια κυβέρνηση που μας είναι απεχθής», τοποθέτηση με την οποία φέρεται να συμφώνησε και ανώτερος ρεπουμπλικανός βοηθός της Γερουσίας.

«Οι Ρεπουμπλικανοί δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να υποστηρίξουν μια χρηματοδότηση στους Ταλιμπάν», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός βοηθός, λέγοντας ότι δεν θέλουν να παράσχουν χρήματα έως ότου οι Αμερικανοί και οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν.

Ενώ οι δύο πηγές εξέφρασαν κατανόηση ως προς την ανάγκη για χρηματοδότηση οργανισμών όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα χρειαστούν κεφάλαια, ο ρεπουμπλικανός είπε ότι οι νομοθέτες θα ήθελαν αυστηρούς όρους για το πώς δαπανώνται τα συγκεκριμένα χρήμ

Για το δημοσιονομικό έτος 2022 που ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου, το Κογκρέσο διέθεσε 136,45 εκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο Οικονομικής Στήριξης, το οποίο ο δημοκρατικός βοηθός είπε ότι προοριζόταν για κυβερνητικούς μισθούς στο Αφγανιστάν και 52,03 εκατομμύρια δολάρια για την ανθρωπιστική βοήθεια του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή των ΗΠΑ για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Όλοι οι συνεργάτες των βουλευτών απέκλεισαν τη συμβολή στους μισθούς των Αφγανών δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι, υπό την ηγεσία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, θα μπορούσαν να παραβλέπουν βασικές υπηρεσίες όπως η λειτουργία σχολείων, κλινικών υγείας και νοσοκομείων.

«Δυσκολεύομαι να φανταστώ να συμβαίνει κάτι τέτοιο, εν μέρει γιατί πώς θα ξέραμε ότι δεν θα κατέληγαν σε λάθος χέρια τα χρήματα;» είπε ο ανώτερος δημοκρατικός βοηθός της Γερουσίας.

Πηγές των Ταλιμπάν ανέφεραν ότι ο συνιδρυτής της ομάδας Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ θα ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί σύντομα. Το πρώτο του μέλημα θα είναι να αποτρέψει την κατάρρευση μιας οικονομίας που αντιμετωπίζει ξηρασία και τις καταστροφές ενός 20ετούς πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή