Ημέρα ανάκαμψης ήταν η σημερινή για τις αγορές παγκοσμίως, οι οποίες προσπάθησαν να περιορίσουν τις απώλειες του Σεπτεμβρίου, μόλις μία ημέρα πριν τη λήξη του εννεαμήνου του 2021. Ωστόσο, οι αναταράξεις στις μεγαλύτερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως δεν έλειψαν, ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μεγάλης κλίμακας μετατόπιση κεφαλαίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν κέρδη, αν και η νευρικότητα δεν έλειψε, ειδικά καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων χρειάστηκαν χρόνο για να σταθεροποιηθούν πάνω από το 1,50%.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,26% στις 34.390 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 4.359 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,24% στις 14.512 μονάδες, μια μικρή ανάκαμψη από τις ισχυρές απώλειες της Τρίτης. Μέχρι τώρα, ο Dow και ο S&P υποχωρούν κατά 2,6% και 3,5%, αντίστοιχα, για τον Σεπτέμβριο. Ο Nasdaq χάνει περισσότερο από 4,5%.

Παράλληλα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχώρησε στις πρωινές (ώρα ΗΠΑ) συναλλαγές στα επίπεδα κοντά στο 1,5%, αλλά αναπήδησε πάνω από το 1,54% στις απογευματινές συναλλαγές. Η απόδοση άγγιξε το υψηλό του 1,567% της Τρίτης, πριν αποκλιμακωθεί εκ νέου.

Οι μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης, σημείωσαν μικρή ανάκαμψη σήμερα. Οι μετοχές της Apple αυξήθηκαν πάνω από 1% και του Netflix σημείωσε άνοδο πάνω από 3%.

«Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, μαζί με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, τη σταθεροποίηση των πρόδρομων οικονομικών δεικτών και τα στοιχεία ότι η τελευταία εξάπλωση του COVID 19 στις ΗΠΑ κορυφώθηκε, πίεσε τους κλάδους που συνδέονται με την ανάπτυξη και ενίσχυσε τους τίτλους αξίας και τους μικρής κεφαλαιοποίησης», ανέφερε η RBC Capital Markets, η οποία εκτιμά ότι οι ασταθείς συνθήκες στις αμερικανικές μετοχές θα διατηρηθούν για πολύ περισσότερο.

Βέβαια, οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά περιθώρια στις ΗΠΑ παραμένουν, με την JPMorgan να έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν το όριο χρέους τους. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντάιμον στο Reuters την Τρίτη παρ ‘όλα αυτά αναμένει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βρουν μια λύση για να αποφύγουν αυτό το «δυνητικά καταστροφικό» σενάριο.

Με σημαντικά κέρδη οι ευρωαγορές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κατάφεραν να βάλουν ένα στοπ στο δυσμενές διεθνές κλίμα που έχει δημιουργήσει η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, καθώς βρήκαν σημαντικά στηρίγματα και στην απρόσμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να ενισχύεται κατά 1,6%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου διόρθωσαν κατά 0,8%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 1,14% στις 7.108 μονάδες, ο DAX κέρδισε 0,77% στις 15.365 μονάδες και ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 6.560 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη αν και μικρή βελτίωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 117,8 μονάδες, από 117,6 μονάδες τον Αύγουστο. Η μέτρηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν σταθερό τον δείκτη στις 116,5 μονάδες.

«Έβγαλε» την ανοδική αντίδραση στο τέλος το ΧΑΑ

Θετικό ήταν και το κλείσιμο στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο στηρίχτηκε στο “δίδυμο” Μυτιληναίου – ΟΤΕ. Το ΧΑΑ όμως μπορεί να κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 860 μονάδων, αλλά δεν κατάφερε να εκδηλώσει μια αντίδραση ανάλογη της πτώσης του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου και να επανέλθει πάνω από τη στήριξη των 870 μονάδων.

Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 866,35 μονάδες με κέρδη 0,73%, έχοντας χαμηλό όγκο συναλλαγών, περί τα 19 εκατ. τεμάχια (αν και άρχισαν αρκούντως θετικά οι εντολές). Αυτό όμως που συνέβη για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο ήταν ότι ενώ η πλειονότητα των τίτλων της αγοράς ήταν σε αρνητικά εδάφη, ο γενικός δείκτης έκλεισε θετικά, χωρίς όμως να αναιρεί το πτωτικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται, δεδομένου του ότι και οι στηρίξεις πριν από τις 850 μονάδες απουσιάζουν.

Η περαιτέρω διολίσθηση επομένως στις κοντινές, αλλά και κρίσιμες, στηρίξεις των 850 μονάδες θεωρείται το σενάριο που έχει και τις συντριπτικές πιθανότητες, όταν μάλιστα και το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι αρνητικό. Βέβαια σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κατάφεραν μια διόλου αμελητέα αντίδραση, αλλά το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει και για τη Wall Street.

Και όλα αυτά την ώρα που η οικονομία έχει βρει τον ρυθμό της, οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις, οι εισηγμένες εμφανίζουν πολύ καλά αποτελέσματα και η διόρθωση των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει ευκαιρίες με ελκυστικά σημεία εισόδου. Και παρά το μείγμα αυτό, ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ο πιο δύσκολος μήνας, με τις απώλειες να αγγίζουν το 7%.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, ο Μυτιληναίος με το +4,35% και ο ΟΤΕ με το +4,11% που κατέγραψαν έκαναν τη διαφορά, κόντρα στις απώλειες των Alpha Bank, Εθνικής, ΔΕΗ και Eurobank. Βέβαια βοήθησαν και τα άνω του 2% κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo, όπως και τη θετική συμβολή των Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street