Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκαν στη Βρετανία μετά την ενεργοποίηση ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα τη Δευτέρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις στην παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα και τον περιορισμό των ροών δύο καλωδίων ρεύματος προς την Ιρλανδία.

Η Βρετανία έχει αποφασίσει τον τερματισμό χρήσης άνθρακα εντός τριών ετών και την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν θα χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα έως το 2035. Προς το παρόν η χώρα παραμένει εξαρτημένη από τον άνθρακα όταν οι άνεμοι πέφτουν ή όταν η ζήτηση αυξάνεται και σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου (National Grid) ο φετινός χειμώνας θα είναι ακόμα δυσκολότερος.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου κάνουν την εξόρυξη άνθρακα περισσότερο κερδοφόρα και οι μειώσεις στη μεταφορά φορτίων σε δύο καλώδια σύνδεσης με την Ιρλανδία περιορίζουν μία πηγή δυνητικών εισαγωγών. Ο διαχειριστής δικτύου της Ιρλανδίας επικαλείται από την πλευρά του «λόγους ασφαλείας του συστήματος» για τους περιορισμούς στη μεταφορά φορτίων.

Η βασική τιμή ισχύος για την Τρίτη αυξήθηκε κατά 16% στις 253,67 λίρες (δηλαδή 298,96 ευρώ) ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο N2EX. Η Βρετανία δεν έχει δει ημερήσια τιμή κάτω από τις 100 λίρες ανά μεγαβατώρα από τα μέσα Αυγούστου.

Η χώρα δεν χρησιμοποιεί άνθρακα συνεχώς αλλά μόνο όταν χρειάζεται, συνήθως όταν υπάρχει πίεση στη σχετική αγορά. Φέτος, η Βρετανία έχει καταναλώσει 2 τεραβατώρες άνθρακα, δηλαδή περίπου το 2% της συνολικής ενέργειας, σύμφωνα με δεδομένα του ινστιτούτου Fraunhofer ISE. Η απόδοση της αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στις 4.416 μεγαβατώρες τη Δευτέρα, από τα επίπεδα των 13.396 της προηγούμενης Τρίτης, σύμφωνα με τα δεδομένα του National Grid.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή