Συντηρεί τους υψηλούς τόνους έναντι του Πεκίνου ο Τζο Μπάιντεν, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του σήμερα στη διαδικτυακή σύνοδο των κρατών μελών του ASEAN (Association of Southeast Asian Nations).

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους συμμάχους των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ασία πως η Ουάσιγκτον θα τους υπερασπιστεί σε θέματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά ελευθερίας των θαλασσών, με το τελευταίο να είναι έμμεσο… καρφί προς τις κινήσεις και βλέψεις της Κίνας. Εξάλλου, η περιοχή της θάλασσας της Νότιας Κίνας έχει γίνει επανειλημμένως, τα τελευταία χρόνια, πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα η ένταση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας αυξάνεται συνεχώς, με τον ίδιο τον κύριο Μπάιντεν να αναφέρει ανοιχτά πως οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για τις πιεστικές κινήσεις του Πεκίνου στα στενά της Ταϊβάν. Τραβώντας δε, το σχοινί ο κ. Μπάιντεν μίλησε και για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές όπως η Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ.

Είναι σαφές πως με σημείο εκκίνησης και τη συμφωνία του AUKUS, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενδυναμώσουν τις επαφές και στρατηγικές συμμαχίες τους στην περιοχή. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον υποστήριξε πως η Καμπέρα σκοπεύει να ενδυναμώσει τη συμμαχία ASEAN-Αυστραλίας, τόσο σε θέματα διπλωματίας όσο και ασφάλειας.

Πάντως, επικριτές της αμερικανικής στρατηγικής επισημαίνουν πως στο αμερικανικό άνοιγμα λείπει ο πολύ σημαντικός παράγοντας της οικονομίας και του εμπορίου, ειδικά αφότου ο πρώην πρόεδρος Ντόναντ Τραμπ αποχώρησε από την εμπορική συμφωνία του Trans-Pacific Partnership, το 2017.

To Πεκίνο έσπευσε να κάνει αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία προκειμένου να καλύψει το κενό της αμερικανικής αποχώρησης και μαζί με τις επενδύσεις που δρομολογεί μέσα από το πρόγραμμα του νέου Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road) επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το μοχλό των επενδύσεων για να διεισδύσει σε χώρες της περιοχής αλλάζοντας τις ισορροπίες.

Πραγματικά, ο νέος Λευκός Οίκος έχει προσπαθήσει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο αυτό προσπαθώντας να εμβαθύνει και το πλαίσιο των οικονομικο-εμπορικών συνεργασιών. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αυστραλία που… συμπληρώνει τις αμερικανικές κινήσεις ανακοινώνοντας την πρόθεση της να επενδύσει 154 εκατ. δολάρια σε νέα project στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα