Η συνεργασία Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Columbia University των ΗΠΑ είναι γεγονός και το διπλό πτυχίο (dual degree) μεταξύ των δυο πανεπιστημίων σύντομα θα γίνει πραγματικότητα. Το θέμα αποκάλυψαν «τα Νέα» (21 Νοεμβρίου 2018) στα αρχικά στάδια της συμφωνίας, η οποία και πλέον προχωράει με την επιλογή των πρώτων φοιτητών και φοιτητριών.

Τα πτυχία που θα λάβουν οι πρώτοι φοιτητές, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στη μεγάλη αυτή συνεργασία, θα αναφέρουν έτσι ότι πρόκειται για τίτλους σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Κολούμπια των ΗΠΑ.

H τελετή της υπογραφής έγινε τις προηγούμενες ημέρες μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία αντιπροσωπειών από τα δύο πανεπιστήμια, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των διοικήσεων και Σχολών από τις δύο πλευρές. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο καθηγητής Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, πρύτανης του ΕΜΠ, και η ομόλογός του professor Mary C. Boyce, Provost του Columbia University.

Πρόγραμμα διπλού πτυχίου

Το Columbia University (CU) και το ΕΜΠ συμφώνησαν να θεσπίσουν ένα πρόγραμμα διπλού πτυχίου το οποίο, με την επιτυχή ολοκλήρωση, οδηγεί στην απονομή δύο πτυχίων: του μεταπτυχιακού τίτλου σε διάφορες ειδικότητες μηχανικών από το CU και του διπλώματος (integrated master) σε διάφορους κλάδους από το ΕΜΠ. Για φοιτητές που ξεκινούν την εγγραφή τους στο ΕΜΠ, το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένων 8 εξαμήνων στο ΕΜΠ και 2 εξαμήνων στο CU. Για φοιτητές που ξεκινούν την εγγραφή τους στο CU (για πτυχίο Master), το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένων 2 εξαμήνων στο CU και 2 εξαμήνων στο ΕΜΠ.

Οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΜΠ θα οργανώσουν τη συνεργασία με τις ομόλογες Σχολές στο CU προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα μαθημάτων που θα παρακολουθούν οι φοιτητές του ΕΜΠ που θα φοιτήσουν στο CU, ώστε να καλύπτονται τα προαπαιτούμενα των μαθημάτων και οι απαιτήσεις σε πιστωτικές μονάδες.

Η εφαρμογή του προγράμματος διπλού πτυχίου θα ξεκινήσει πιλοτικά, με μικρό αριθμό φοιτητών, οι οποίοι θα επιλέγονται με βάση την επίδοσή τους στις σπουδές. Η κάλυψη του συνολικού κόστους των σπουδών – φοίτησης και διαβίωσης – θα απαιτήσει χρηματοδότηση πολλαπλής προέλευσης. Κι αυτό γιατί τα δίδακτρα του μέρους των σπουδών τους που θα γίνει στην Αμερική (παρόλο που θα είναι μειωμένα) θα καλύπτονται από δωρεές και υποτροφίες, για την εξασφάλιση των οποίων οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Η συνεργασία ΕΜΠ και CU είναι η πρώτη στο είδος της – διπλό πτυχίο για προπτυχιακούς φοιτητές – μεταξύ ελληνικού πανεπιστημίου και πανεπιστημίου των ΗΠΑ» σχολιάζει σχετικά ο κ. Μπουντουβής. «Λόγω της εξαιρετικά διακεκριμένης θέσης του CU, η συμφωνία του με το ΕΜΠ αναδεικνύει τη διεθνή υπόληψη του Ιδρύματός μας και ενισχύει σημαντικά το αντίκρισμα των διπλωμάτων των φοιτητών μας. Επιπλέον, η συνεργασία προσφέρει τη δυνατότητα σε εξαιρετικούς φοιτητές μας να εκτεθούν σε συνθήκες σπουδών και ακαδημαϊκού περιβάλλοντος όπου κυριαρχούν η πολυ-πολιτισμικότητα, η εξωστρέφεια, η πολυδιάστατη ζωή στο campus, η απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων, η πρωτοπορία στην εκπαίδευση και την έρευνα, η επιδίωξη της επιτυχίας με την ένωση δυνάμεων μέσα από ομαδική δράση αλλά και με τεράστιο χώρο για ατομικό επίτευγμα και η αναζήτηση ευκαιριών σε πολλαπλές κατευθύνσεις».

Συνεργασίες σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο με το Πολυτεχνείο έχουν ζητήσει ακόμη με πρωτοβουλία τους το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube