Αυξάνεται το σασπένς για την τελική κίνηση του οίκου αξιολόγησης Moody’s κατά την προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής.

Δεν αποκλείεται μία θετική έκπληξη αναβάθμισης όμως οι οίκοι στα τελευταία ραντεβού απλά… «σιώπησαν» και δεν εξέδωσαν κανένα «πόρισμα».

Στο προηγούμενο ραντεβού η Moody’s είχε τηρήσει «σιγή ιχθύος», δηλαδή σε εκείνο του Μαΐου, με την αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο να μην έχει αλλάξει από το Νοέμβριο του 2020 όταν είχε προβεί σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, από το Β1, με θετικές προοπτικές.

Επίσης τον προηγούμενο μήνα ο οίκος ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P τελικά δεν εξέδωσε έκθεση για την ελληνική οικονομία, πατώντας μια «παύση» στον «χορό» των χορό αναβαθμίσεων. Με τη «σιωπή» του ο οίκος διατηρεί στάση αναμονής έως το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού, το οποίο είναι σε περίπου πέντε μήνες. Το καλάθι ήταν έτσι και αλλιώς τότε μισοάδειο αναφορικά με μια κίνηση αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας όμως δεν είχε αποκλειστεί ότι η έκθεση μπορεί να συνοδεύεται με κάποιο “δώρο”.

Από τη μέχρι τώρα «αποκομιδή» ο οίκος S&P έχει αναβαθμίσει την χώρα στο BB, ενώ στην ίδια κλίμακα ΒΒ είναι η αξιολόγηση του οίκου Fitch. Χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση του Moody’s, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές. Το φθινόπωρο μπήκε πολύ θετικά καθώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar και προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά ένα σκαλοπάτι σε ΒΒ από ΒΒ(Low), με θετικές προοπτικές. Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα πριν η αναβάθμιση από τη «Scope Ratings» ( ΒΒ+ από ΒΒ) που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Παρά τις πιέσεις στο υγειονομικό και ενεργειακό μέτωπο οι προβλέψεις δείχνουν την Ελλάδα στο βάθρο της ανάκαμψης, με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης, τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την σταδιακή δημοσιονομική επιστροφή. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την επόμενη διετία εκτιμώνται υψηλοί: το 2021 μπορεί ξεπερνούν το 7- 8% και το 2022 το 4-5%. Προάγγελος καλών νέων αποτελεί επίσης και η χθεσινή έκθεση της Moody’s που αφορούσε ανάλυση για τις πιστωτικές προοπτικές των χωρών της ευρωζώνης το 2022. Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ, με τη μείωση να είναι η μεγαλύτερη από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα, αν και θα συνεχίσει να έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ, θα σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση το 2022, με τη σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που θα δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Moody’s, νωρίτερα, εντός του έτους, είχε αναφέρει πως η αξιολόγησή του θα μπορούσε να αναβαθμιστεί από την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, όπως επίσης μία ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους από ό,τι προβλέπεται.

Τι σημαίνει μία αναβάθμιση και το ραντεβού με την 12η αξιολόγηση της Κομισιόν

Οι αναλυτές βλέπουν πιθανότητες η Ελλάδα – με “όπλο” τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης – να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα αφότου ο οίκος “ανεβάσει” την πιστοληπτική ικανότητα κατά μία βαθμίδα στο Ba2 από Ba3. Αν συμβεί αυτό ευθυγραμμιστεί με τις S&P, Fitch και DBRS οι οποίες βαθμολογούν τη χώρα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Από το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί ο στόχος η χώρα να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023- ή και νωρίτερα.

Την έκρηξη της ανάπτυξης για το 2021 επισημαίνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank. Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων αποτυπώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η καλύτερη του αναμενομένου επίδοση του τουρισμού όσο και με τη διαφαινόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που δημιουργούν προσδοκίες για έναν υψηλό ρυθμό μεγέθυνση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου στις φθινοπωρινές προβλέψεις της αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για τον ρυθμό μεγέθυνσης για το 2021 σε 7,1% από 4,3% ως απόρροια της αναμενόμενης ισχυρής ανάκαμψης τόσο της ιδιωτικής κατανάλωσης, όσο και των επενδύσεων, λόγω της αναμενόμενης εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς και τα επόμενα έτη. Σημαντικός παράγοντας που μπορεί να καταστήσει τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό αποτελεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα στην επόμενη διετία και ειδικότερα η επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με την ανάλυση, η βελτίωση του αξιόχρεου αναμένεται να προσδώσει σημαντικά οφέλη μειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού της, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση την κατατάσσει δύο διαβαθμίσεις μακριά από την επενδυτική βαθμίδα-Standard & Poors και την Fitch (BB) – με θετικές και σταθερές προοπτικές αντίστοιχα, ενώ, σύμφωνα με τη Moody’s, απέχει τρεις διαβαθμίσεις, με σταθερές προοπτικές.

Κομβικό για την ελληνική οικονομία και τους επόμενους στόχους είναι το πόρισμα της 12ης αξιολόγησης από την Κομισιόν, το οποίο δημοσιεύεται περί τα μέσα Νοεμβρίου και εφόσον είναι θετικό θα «ξεκλειδώσει» τη δόση των 743 εκατ. ευρώ στο Eurogroup (6 Δεκεμβρίου). Σε αυτό το διάστημα θα κατατεθεί την Παρασκευή και ο τελικός προϋπολογισμός για το 2022 με τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις για το ΑΕΠ που θα αγγίξουν το 7%, ενώ έως το τέλος του έτους η χώρα θα καταθέσει αίτημα για τη πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης (3,5 δισ. ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Διανέοσις: Η επανεκκίνηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα
Οικονομία |

Πώς πρέπει να μετασχηματιστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας;

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας χαρτογραφούν τις προκλήσεις των τραπεζών και της αγοράς κεφαλαίου