«Σιωπή» από τον S&P που τελικά δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της χώρας, το βράδυ της Παρασκευής, παρατείνοντας το σασπένς για το 2022. Ο οίκος αξιολόγησης φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής έως τον Απρίλιο του επόμενου έτους, οπότε και είναι η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση.

Αν και δεν είχε αποκλειστεί ένα «δώρο» από τον S&P, μία κίνηση αναβάθμισης χθες θα αποτελούσε μια μεγάλη έκπληξη. Τον περασμένο Απρίλιο ο οίκος είχε αναβαθμίσει τη χώρα στο “ΒΒ” -με θετικές προοπτικές- δίνοντας υψηλή βαθμολογία, δηλαδή την έφερε δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Οι θετικές προοπτικές του οίκου δίνουν σήμα για πιθανότητα αναβάθμισης σε διάστημα 12-18 μηνών, όμως επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις πως μία τέτοια κίνηση θα έρθει από το νέο έτος.

Ο επόμενος σταθμός είναι τον Νοέμβριο και η αξιολόγηση του Moody’s, ώστε να ολοκληρωθεί ένας γεμάτος κύκλος για τη διαβάθμιση των ελληνικών τίτλων. Σημειώνεται ότι ο οίκος S&P έχει ήδη αναβαθμίσει την χώρα εφέτος στο BB, και την ίδια κλίμακα ΒΒ έχει και η αξιολόγηση του οίκου Fitch. Χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση του Moody’s, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές και στις 19 Νοεμβρίου δεν αποκλείεται αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα σε Ba2.

Η χώρα έχει σκοπό να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023- ή και νωρίτερα- ενόψει και της συζήτησης για το μέλλον της Ελλάδας στο μετα- πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο μπήκε πολύ θετικά καθώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar και προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανοτάτας της Ελλάδας κατά ένα σκαλοπάτι σε ΒΒ από ΒΒ (Low), με θετικές προοπτικές. Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα πριν η αναβάθμιση από τη «Scope Ratings» ( ΒΒ+ από ΒΒ) που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Στην προηγούμενη έκθεση του ο S&P, σε εκείνη δηλαδή του Απριλίου, έδινε σήμα για νέα αναβάθμιση καθώς τόνιζε ότι οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις εντός των επόμενων 12-18 μηνών εάν η οικονομική ανάκαμψη είναι ταχύτερη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων