Το Ισραήλ ενέκρινε τη χορήγηση της τρίτης δόσης στις 30 Ιουλίου 2021 για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας COVID-19.
Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη από την χώρα του Ισραήλ, η πιθανότητα θανάτου μετά και την τρίτη δόση μειώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα της δημοσίευσης των R. Arbel και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (DOI: 10.1056/NEJMoa2115624).
Η ανάδυση και η επικράτηση του στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2 και τα δεδομένα της μειωμένης αποτελεσματικότητας του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) όσο περνάει ο χρόνος από τον εμβολιασμό συνετέλεσαν στην αύξηση των κρουσμάτων και σε λοιμώξεις ακόμα και σε εμβολιασμένους.
Τα δεδομένα της έρευνας
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις του BNT162b2 τουλάχιστον 5 μήνες νωρίτερα.
Ακολούθως, συγκρίθηκαν οι θάνατοι μεταξύ όσων έλαβαν αναμνηστική δόση και όσων δεν έλαβαν αναμνηστική δόση (booster).
Συνολικά, συμπεριελήφθησαν στη μελέτη 843.208 άτομα, εκ των οποίων τα 758.118 (90%) έλαβαν μια τρίτη αναμνηστική δόση κατά τη διάρκεια της μελέτης (54 ημέρες).
Συνολικά, καταγράφηκαν 65 θάνατοι μεταξύ όσων έλαβαν τρίτη δόση (0.16 θάνατοι ανά 100.000 άτομα την ημέρα), ενώ καταγράφηκαν 137 θάνατοι μεταξύ όσων δεν είχαν λάβει τρίτη δόση (2.98 θάνατοι ανά 100.000 άτομα ανά ημέρα).
Πιο συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι με αναμνηστική δόση είχαν 90% μικρότερη πιθανότητα θανάτου λόγω COVID-19 συγκριτικά με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση.
Συμπερασματικά, τα άτομα που έλαβαν μια αναμνηστική δόση του BNT162b2 τουλάχιστον 5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είχαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα θανάτου (κατά 90%) συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν αναμνηστική δόση.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος