H πανδημία που έπληξε την ανθρωπότητα προκαλώντας εκατομμύρια νεκρούς στάθηκε αφορμή και για κέρδη και μάλιστα όχι μόνο για τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και για απλούς ιδιώτες, πόσο μάλλον πολιτικούς!

Δημοσίευμα του Business Insider προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ αποκαλύπτοντας πως, μέσα στο 2020, τουλάχιστον 75 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, βουλευτές και γερουσιαστές, από αμφότερα τα αμερικανικά κόμματα επένδυσαν σε εταιρείες που είχαν άμεση σχέση με τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από το αμερικανικό κράτος. Κυρίως δε, έπαιξαν στο χρηματιστήριο και κέρδισαν εκατομμύρια από μετοχές των εταιρειών των εμβολίων.

Επενδύσεις σε μετοχές των εμβολίων 

Συγκεκριμένα, τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που οφείλουν να καταθέσουν οι νομοθέτες έδειξαν πως, μέσα στην περσινή χρονιά όταν και ξέσπασε η πανδημία, τουλάχιστον 13 γερουσιαστές και 35 βουλευτές, επένδυσαν σε μετοχές της Johnson & Johnson, ήτοι δηλαδή της εταιρείας του μονοδοσικού εμβολίου που έλαβε έγκριση ένταξης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, το οποίο έλαβαν τελικά πάνω από 15 εκατ. Αμερικανοί.

Επίσης, τουλάχιστον 11 γερουσιαστές και 34 βουλευτές ήταν μέτοχοι της Pfizer, ενώ δύο βουλευτές ή και οι σύζυγοι τους αγόρασαν μετοχές της Moderna. Κάποιοι μάλιστα τις ρευστοποίησαν (πρόωρα, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων) αποκομίζοντας κέρδη, όπως Δημοκρατικός βουλευτής Τζος Γκοτχάιμερ, που πούλησε μετοχές της Moderna, το Μάιο του 2020, πιθανότατα χωρίς να έχει προβλέψει το συνεχιζόμενο ράλι.

Τον Ιανουάριο του 2020 η μετοχή της Moderna κυμαινόταν κάτω από τα 20 δολάρια και το Σεπτέμβριο του 2021 είχε ξεπεράσει τα 455 δολάρια.

Σημειωτέον πως, μέσα στο 2020 και το 2021, τα δύο σώματα του Καπιτωλίου ενέκριναν έξι πακέτα βοήθειας συνολικού ύψους έξι τρισ. δολαρίων. Μάλιστα, το Κογκρέσο ενέκρινε τη δρομολόγηση στοχευμένης χρηματοδότησης ύψους άνω των 10 δισ. δολαρίων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο ακριβώς την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ενώ επίσης υποχρέωσαν με νομοθετική ρύθμιση τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύψουν το κόστος της κάθε δόσης που χορηγείται σε ασφαλισμένο.

Στο χορό του κέρδους και οι… αρνητές

Σύμφωνα πάντα με το Insider, το ενδιαφέρον είναι πως κάποιοι από τους νομοθέτες-επενδυτές ήταν ανάμεσα στις φωνές που είχαν εκφράσει δημοσίως έντονες επιφυλάξεις για τα εμβόλια και την ασφάλεια τους. Όμως, αυτό δεν τους εμπόδισε να αντιληφθούν πως αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για κέρδη.

Ενδεικτικά η σύζυγος του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Όστιν Σκοτ από την Γεωργία, που είναι από τους ηχηρούς πολέμιους της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, εμφανίστηκε να είχε επενδύσει πέρυσι έως 50.000 δολάρια σε μετοχές της J&J. Ανάλογη και η περίπτωση του Ρεπουμπλικανού Μο Μπρουκς της Αλαμπάμα, φανατικού Τραμπικού, που είχε κατηγορήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες για παιχνίδια, αλλά την ίδια ώρα επένδυσε επίσης 50.000 δολάρια σε μετοχές της Pfizer, τον Αύγουστο του 2021.

Βεβαίως, η υποκρισία δεν ήταν αποκλειστικό γνώριμα των συντηρητικών. «Δεν είναι χρόνος αυτός (εν μέσω πανδημίας) ώστε οποιοσδήποτε να προσπαθεί να κερδοσκοπήσει με τις πωλήσεις αναπνευστήρων, εμβολίων, φαρμάκων, θεραπειών, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη» κατήγγειλε σε συνέντευξη του, το 2020, ο Δημοκρατικός βουλευτής Τομ Μαλινόβσκι, την ώρα που αγόραζε και πουλούσε με κέρδος μετοχές ύψους 15.000 δολαρίων στην εταιρεία Chembio Diagnostics, που πουλά τεστ κορωνοϊού.

Προεκλογικές εισφορές 

Σημειωτέον πως σύμφωνα με τα στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης OpenSecrets, η οποία ειδικεύεται στην καταγραφή των προεκλογικών εισφορών από τις εταιρείες προς τους πολιτικούς και τα κόμματα, οι επιτροπές πολιτικής δράσης της Pfizer και της Johnson and Johnson προσέφεραν πάνω από 6 εκατ. δολάρια προς τους υποψήφιους βουλευτές και γερουσιαστές, στις εκλογές του 2020. Αν και χρήματα πήραν στελέχη και από τα δύο κόμματα, περισσότερο ευνοημένοι ήταν οι Δημοκρατικοί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή