Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τον πληθωρισμό κι αυτό απαιτεί τη συνεχή παρακαλούθηση του, δήλωσε σήμερα το μέλος τους δ.σ της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο. Πρόσθεσε επίσης ότι τα επιμέρους lockdown που ανακοινώνονται σε ευρωπαϊκές χώρες δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών.

«Θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί» είπε χαρακτηριστικά.

Αν και η αύξηση των κρουσμάτων στη γηραία ήπειρο είναι ανησυχητική, ο Σεντένο υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού – το αντίθετο».

Εξήγησε πως «ο πληθωρισμός γενικά εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τη μείωση της επίδρασης των παραγόντων που παραμένουν προσωρινοί», όπως είναι οι υψηλές τιμές ενέργειας, τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

«Η επίδραση της πανδημίας είναι ακόμα παρούσα και οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες της θα ξεδιπλωθούν μόνο με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Σεντένο.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ – Επιβράδυνση της ανάκαμψης, υψηλός πληθωρισμός και οι αβεβαιότητες για το 2022

Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας

Στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, η Τράπεζα της Πορτογαλίας ανέφερε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε «μια περίπλοκη κατάσταση επειδή μια πρόωρη εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία», εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί  η ανάκαμψη.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απότομες διορθώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανεφέρει. Ωστόσο, αν η άρση των νομισματικών κινήτρων πραγματοποιηθεί πολύ αργά θα μπορούσε να οδηγήσει σε «συσσώρευση τρωτών σημείων, στο πλαίσιο της υπάρξης,σε διεθνές επίπεδο, έξαρσης  στις αγορές χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και κατοικιών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως