Οι Λονδρέζοι ξόδεψαν 55 δισεκατομμύρια στερλίνες φέτος για να αγοράσουν ακίνητα στα προάστια της βρετανικής πρωτεύουσας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει ενισχύσει την τάση για μεγαλύτερους χώρους διαβίωσης, σύμφωνα με ανάλυση επίσημων στοιχείων.

Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζουν οι Financial Times προέρχονται από την κτηματομεσιτική εταιρεία Hamptons και δείχνουν ότι αυξάνει οι ενδείξεις του ότι η πανδημία της Covid-19 έχει αλλάξει τις προτιμήσεις και τα κριτήρια που σχετίζονται με τη στέγαση. Αυτό με τη σειρά του ίσως έχει δυνητικά σοβαρές συνέπειες για τον πληθυσμό και την αγορά κατοικίας της πόλης.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν διοχετεύσει 54,9 δισεκατομμύρια στερλίνες για αγορά κατοικιών έξω από το Λονδίνο το 2021, το υψηλότερο ποσό για ένα μόνο ημερολογιακό έτος, με το μεγαλύτερο μερίδιο να καταλαμβάνουν ακίνητα σε προάστια έξω από την πρωτεύουσα ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μπορούν να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση για εργασία στην πόλη, όπως δείχνει η μελέτη της HM Revenue & Customs.

Οι Λονδρέζοι αγόρασαν περίπου 112.780 σπίτια έξω από την πρωτεύουσα, ένας αριθμός που ελάχιστα υπολείπεται από το ρεκόρ των 113.640 σπιτιών που αγοράστηκαν το 2007, που ήταν μια καυτή χρονιά για την αγορά κατοικίας, σύμφωνα με την Hamptons.

Το σύνολο των δαπανών φέτος έσπασε ωστόσο το προηγούμενο ρεκόρ των 36,6 δισεκατομμυρίων στερλινών του 2007 και ήταν σχεδόν 60% υψηλότερο από το 2020, εν μέρει λόγω του ραγδαίου πληθωρισμού στις τιμές των ακινήτων τους τελευταίους 12 μήνες.

Ενώ ο μεγάλος αριθμός συναλλαγών φέτος ήταν ένα φαινόμενο που έλαβε χώρα σε πανεθνική κλίμακα, η αύξηση των αγορών σε προάστια του Λονδίνου ήταν ιδιαίτερα έντονη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τηλεργασία και αγώνας για περισσότερο… χώρο στο σπίτι

Αναγκάζοντας τα γραφεία να κλείσουν ή να μειώσουν τη χωρητικότητα, η Covid-19 προκάλεσε αύξηση της τηλεργασίας από το σπίτι, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως και το πρώτο τρίμηνο του 2022 λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αυτοί που σκέπτονται να μετακομίσουν, εξετάζουν τα ακίνητα που τελικά θα επιλέξουν για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι μπορεί να είχαν κάνει στο παρελθόν, δήλωσε ο Νιλ Χάντσον, διευθυντής της εταιρείας έρευνας αγοράς κατοικίας Residential Analysts.

«Υπήρξε μια γενική επαναξιολόγηση της στέγασης, με τους ανθρώπους να μην χρειάζεται πλέον να μετακινούνται από και προς την εργασία τους όπως πριν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο Λονδίνο», είπε.

Η προοπτική του να ξοδεύει κανείς περισσότερο χρόνο στο σπίτι έχει οδηγήσει σε αυτό που οι κτηματομεσίτες περιγράφουν ως «αγώνα για χώρο», με τους αγοραστές να αναζητούν κυρίως μεγαλύτερα σπίτια με κήπους και λιγότερο διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης.

Τα διαμερίσματα έχασαν επίσης μέρος της λάμψης τους λόγω του σκανδάλου ασφαλείας στον απόηχο της πυρκαγιάς του Grenfell Tower το 2017, μια τάση που γιγαντώθηκε ραγδαία όσον αφορά στις πολυκατοικίες που χτίστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Κύμα εγκατάλειψης του Λονδίνου

Η πανδημία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη βρετανική πρωτεύουσα φέτος, δήλωσε η Ανέισα Μπέβεριντζ, επικεφαλής έρευνας στην Hamptons, προσθέτοντας ότι «το 2021 είναι πιθανό να είναι η μεγαλύτερη μετανάστευση από το Λονδίνο για τουλάχιστον μια γενιά» .

Και πρόσθεσε: «Μετά τη φετινή φρενίτιδα, αναμένουμε ότι τα νούμερα θα υποχωρήσουν, ειδικά καθώς οι τιμές των κατοικιών εκτός της πρωτεύουσας θα συνεχίσουν να ξεπερνούν το Λονδίνο τα επόμενα χρόνια».

Ωστόσο, η πλειονότητα των αγορών εκτός του ευρύτερου Λονδίνου παρέμεινε εντός της τροχιάς της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τη μελέτη. Σχεδόν οι μισοί αγόρασαν στα νοτιοανατολικά και το ένα τέταρτο στην ανατολική Αγγλία. Σύμφωνα με την Hamptons, οι πόλεις Ντάρτφορντ, Σεντ Άλμπανς και Έλμπριτζ ήταν τα hotspots των τελευταίων αγορών κατοικίας.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι κάτοικοι είχαν την τάση να εγκαταλείπουν το Λονδίνο στις ηλικίες των 30+, καθώς δημιουργούν οικογένειες και αναζητούν μεγαλύτερα και πιο οικονομικά ακίνητα. Ο πληθυσμός της πόλης συνέχισε να αυξάνεται κατά την περίοδο εκείνη λόγω της μετανάστευσης από την ΕΕ και του υψηλότερου επιπέδου γεννήσεων από ό,τι οι θάνατοι.

Αλλά οι Χάντσον και Μπέβεριντζ εκτίμησαν ότι, εάν διατηρηθεί η υψηλότερη αποχώρηση από το Λονδίνο σε συνδυασμό με την πιο αργή εσωτερική μετανάστευση λόγω Brexit, αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη του πληθυσμού της πρωτεύουσας.

«Εάν υπάρξει πτωτική πίεση στο μέγεθος του πληθυσμού του Λονδίνου, αυτό θα ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ασκήσει κάποια πτωτική πίεση στις τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια», κατέληξε ο Νιλ Χάντσον, διευθυντής της Residential Analysts.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή