Η πρώτη εβδομάδα του 2022 ξεκινά με δυσοίωνο τρόπο, με το Bitcoin να σημειώνει πτώση ύψους 10%. Η τιμή βυθίστηκε στα $42.500, με το ημερήσιο κερί να κλείνει οριακά υψηλότερα, στα $43.200. Παράλληλα, ο δείκτης ‘Fear and Greed’ σήμανε ακραίο φόβο, καταγράφοντας ‘15’ , ένα χαμηλό επίπεδο 24 εβδομάδων.

Η αυξημένη μακροοικονομική αβεβαιότητα

Η ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του Covid, επ’όνόματι IHU, στη Γαλλία και η πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) για επιθετική αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελούν τις κύριες συνιστώσες του πλήγματος στα κρυπτονομίσματα και στις μετοχές.

Η FED θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο και θα μειώσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της, ώστε να σταθεροποιήσει την οικονομία. Επάλληλα, η νέα απειλή του IHU, οι αγορές πιθανότατα ανησυχούν για το ενδεχόμενο περαιτέρω lockdown για την καταπολέμηση του στελέχους.

Στον απόηχο των ειδήσεων, οι αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας επλήγησαν περισσότερο, με τον δείκτη Nasdaq να υποχωρεί 3,3% (απώλεια 530 μονάδων), σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοσή του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Σύμφωνα με τον διευθυντή χαρτοφυλακίου στην PineBridge Investments, Hani Redha, η διαφαινόμενη απειλή για αύξηση των επιτοκίων οδήγησε τους επενδυτές να απομακρυνθούν από κερδοσκοπικές τεχνολογικές εταιρείες.

Με τη σειρά τους τα κρυπτονομίσματα που λογίζονται ευρέως ως κερδοσκοπικά στοιχεία, δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να καταγράφει μείωση 7% και να ανέρχεται στα $2,043 τρισεκατομμύρια.

Χάος στο Καζακστάν

Οι αναλυτές επίσης θεωρούν πως κομβικό ρόλο στην κάθοδο είχαν τα γεγονότα στο Καζακστάν.

Ο διπλασιασμός του κόστους του υγραερίου έχει πυροδοτήσει εμφύλιες αναταραχές στη χώρα. Αυτό έχει προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Εκτός από την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και των μαζικών συγκεντρώσεων από τον πρόεδρο Kassym-Jomart Tokayev, η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει ένα μπλακ άουτ στο διαδίκτυο σε όλη τη χώρα.

Το Καζακστάν είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος εξόρυξης Proof-of-Work, επωφελούμενος σημαντικά από την καταστολή των κρυπτονομισμάτων στην Κίνα.

Μετά το μπλακ άουτ στο διαδίκτυο στη χώρα, το hashrate του Bitcoin μειώθηκε κατά 12%.

Μαζί με το αναξιόπιστο ηλεκτρικό δίκτυο του Καζακστάν, η κατάσταση γεννά ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητα της χώρας ως σημαντικό κόμβο εξόρυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα