Ο συνδυασμός της Όμικρον και των αυξημένων τιμών αποδείχτηκε… τοξικός για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, που το Δεκέμβριο σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί εδώ και 10 μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,9%, μετά από μια αναθεωρημένη αύξηση ύψους 0,2% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πρώτη πτώση για τον δείκτη εδώ και πέντε μήνες και τη μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο του 2021.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων και οι αυξημένες τιμές αποθάρρυναν τους καταναλωτές. Όμως αναλυτές επεσήμαναν πως πολύς κόσμος φοβούμενος τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τυχόν καθυστερήσεις είχαν φροντίσει να κάνουν τα ψώνια τους για τις γιορτές και δη, τα δώρα που θα έδιναν πολύ νωρίτερα, κάτι που αποτυπώθηκε στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Στοιχεία της Mastercard SpendingPulse έδειξαν πως οι πωλήσεις online αλλά και στα φυσικά καταστήματα αυξήθηκαν κατά 8,6% μεταξύ της 11ης Οκτωβρίου και της παραμονής των Χριστουγέννων, κάτι που επίσης απέδειξε ότι πολλοί καταναλωτές έκαναν τα εορταστικά τους ψώνια πολύ νωρίτερα.

Μεταξύ των κλάδων λιανικής, οι δέκα από τους 13 τομείς παρουσίασαν υποχώρηση. Κατά 7% μειώθηκαν οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα, καθώς ο κόσμος τα απέφυγε λόγω της πανδημίας, ενώ τα νέα περιοριστικά μέτρα έφεραν μικρή υποχώρηση ύψους 0,8% σε εστιατόρια και μπαρ.

Πάντως, συνολικά η χρονιά κύλησε πολύ καλά με φόντο την ενδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας και την ανάρρωση της ζήτησης. Συνολικά για το 2021 οι λιανικές πωλήσεις εκτινάχθηκαν άνω του 19% σε σχέση με το δύσκολο 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή