Η κρατική εταιρεία της Χιλής Codelco, ο κορυφαίος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαδικασία για να εντοπίσει λίθιο στις αλυκές Μαρικούνγκα της χώρας το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η εξερεύνηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την ανάπτυξη του βασικού υλικού για ηλεκτρικές μπαταρίες οχημάτων.

Η Codelco, σε δήλωση που εστάλη στο Reuters τη Δευτέρα, είπε ότι η διαδικασία θα περιλαμβάνει την εξέταση των συνθηκών των υπόγειων υδάτων και της συγκέντρωσης λιθίου στην άλμη του θαλασσινού νερού, κάτι που θα καθορίσει πώς θα προχωρήσει το έργο.

«Αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εξερευνητικές δραστηριότητες στο Salar de Maricunga εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, οι οποίες θα διαρκέσουν 10 μήνες, αν και μπορεί να καθυστερήσει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες τον επόμενο χειμώνα», ανέφερε η εταιρεία.

Το project αυτό, το πρώτο της Codelco σε ότι αφορά το λίθιο, θα μπορούσε να τονώσει μακροπρόθεσμα τον κλάδο στη χώρα των Άνδεων που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα υπερελαφρού μετάλλου στον κόσμο. Η τιμή του λιθίου έχει εκτοξευθεί λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Αυτή θα είναι η πρώτη εκστρατεία εξερεύνησης», πρόσθεσε η Codelco.

«Στη συνέχεια θα αποφασιστεί η εκτέλεση περισσότερων μελετών και ένα πιθανό μελλοντικό έργο εκμετάλλευσης».

Η Χιλή διεξάγει επί του παρόντος μια διαδικασία δημοπρασίας για την ανάθεση λειτουργικών συμβάσεων για την εξερεύνηση και την παραγωγή 400.000 τόνων λιθίου.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, δήλωσε ότι θέλει να δημιουργήσει μια κρατική εταιρεία λιθίου για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του μετάλλου της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή