Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο θα εκφράσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν , ο οποίος θα μεταβεί στην Ουκρανία  στη σκιά των ανησυχιών για ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που θα συναντήσει αύριο Τετάρτη στο Κίεβο τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «θα ενισχύσει τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί επίσης την Πέμπτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την Ουκρανία. Οι τέσσερις διατλαντικές δυνάμεις θα ανταλλάξουν απόψεις για «τις κοινές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί μια περαιτέρω ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της ετοιμότητας συμμάχων και εταίρων να επιβάλουν μαζικές συνέπειες και σοβαρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία», εξήγησε ο Νεντ Πράις.

Η περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν «ακολουθεί μια τεράστια διπλωματική επιχείρηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για μια ενιαία προσέγγιση ώστε να απαντήσουμε στην απειλή που θέτει η Ρωσία στην Ουκρανία, και τις κοινές μας προσπάθειες να ενθαρρύνουμε την επιλογή της διπλωματικής οδού και μιας αποκλιμάκωσης, προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συνομιλίες σε τεντωμένο σκοινί

Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει τη Μόσχα για σοβαρές οικονομικές συνέπειες εάν η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, εισβάλει στη γειτονική χώρα. 

Από την πλευρά της η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014, έχει αρνηθεί οποιοδήποτε σχέδιο για νέα επίθεση, έχει όμως διατυπώσει μια σειρά αιτημάτων και έχει δηλώσει ότι αν δεν ικανοποιηθούν θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση 

Οι πολυμερείς συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Συνομιλίες Μπλίνκεν- Λαβρόφ 

Πριν από το ταξίδι του, ο Μπλίνκεν μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ  και ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο Λαβρόφ  έχει δηλώσει ότι η Μόσχα θα χαιρετίσει τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας πώς η Ουκρανία «σαμποτάρει» συμφωνίες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε την Τρίτη την ελπίδα οι αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα υποφέρει αν επιτεθεί στη χώρα.

Το Κίεβο έχει αναζητήσει όπλα από τα δυτικά έθνη για να στηρίξει την άμυνά του. Τη Δευτέρα, η Βρετανία δήλωσε ότι άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαρματικά όπλα για να τη βοηθήσει να αμυνθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης