«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την υποστήριξή τους από το έργο του αγωγού Ελλάδας-Ισραήλ επειδή συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι το έργο δεν μπορεί να σχεδιαστεί χωρίς την Τουρκία.

«Έκαναν αναλύσεις και συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε τίποτα θετικό σε αυτό (το έργο)», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο κατά την επιστροφή του σήμερα από την Αλβανία. Σημείωσε δε ότι οι υπολογισμοί σχετικά με το κόστος του έργου επίσης δεν αθροίστηκαν σωστά, κάτι που ήταν μια από τις προτεραιότητες των ΗΠΑ, «μιας χώρας που κάνει όλα της τα βήματα σύμφωνα με το κεφάλαιο».

Αναφερόμενος στον αγωγό Ελλάδας –Ισραήλ, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς την Τουρκία», ενώ πρόσθεσε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας είχε παρουσιάσει μια πρόταση στον τότε υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θα μπορούσαν να έχουν συνάψει συμφωνία.

Άγκυρα και Τελ Αβίβ μπορούν ακόμα να καταλήξουν σε συμφωνία

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ μπορούν ακόμα να καταλήξουν σε συμφωνία συζητώντας τους όρους της συμφωνίας, καθώς σημείωσε ότι συνομιλεί με τον ισραηλινό πρόεδρο Χέρτζογκ και ότι είναι ενήμερος επισης ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ. Τέλος υποστήριξε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι πασιφανής και ότι η χώρα του υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για να το επισημοποιήσει.

Αναφερόμενος στον εξοπλισμό που απέκτησε η Τουρκία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, είπε: «Αγοράσαμε τέσσερα πλοία γεώτρησης και δύο σεισμικά πλοία. Τα αγοράσαμε για το τίποτα; Αυτά τα πλοία θα δραστηριοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι η Τουρκία στοχεύει να έχει την ισχυρότερη υποδομή σε αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία και πόλεμος: «Πολεμική οικονομία» και καθεστώς έκτακτης ανάγκης
Επικαιρότητα |

Σφίγγει το λουρί ο Πούτιν, με ποινές που… τσακίζουν και «πολεμική οικονομία»

Η διάρκεια και η τροπή του πολέμου στην Ουκρανία μοιάζουν να διαψεύδουν το αφήγημα του Κρεμλίνου ότι όλα βαίνουν καλώς, το σχέδιο προχωρά κανονικά και τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα.