Καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε ο φαρμακευτικός κολοσσός της Pfizer, όμως η εταιρεία δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις πολύ υψηλές προσδοκίες της αγοράς αναφορικά με τις εκτιμώμενες πωλήσεις της νέας χρονιάς. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε απώλειες άνω του 4% τη μετοχή της.

Ειδικά το τέταρτο τρίμηνο κύλησε αρκετά καλά χάρη στις σταθερά υψηλές πωλήσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αλλά και τις πωλήσεις του νέου χαπιού που δημιούργησε κατά της Covid-19. Έτσι, τα κέρδη της ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,08 δολάρια, ήτοι δηλαδή αρκετά πάνω από τις προβλέψεις ύψους 0,87 δολάρια ανά μετοχή. Ωστόσο, τα έσοδα της για το τρίμηνο ανήλθαν σε 23,8 δισ. δολάρια, ελαφρά κάτω από τα 24,2 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι επενδυτές.

Το… στραβοπάτημα ήρθε με τις εκτιμήσεις της νέας χρονιάς, που αν και αναμένεται να «πιάσουν» νέα επίπεδα ρεκόρ, φαίνεται πως θα διαμορφωθούν ελαφρά κάτω από τις αρχικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις για το 2022 για τα προϊόντα κατά του κορωνοϊού θα διαμορφωθούν στα 54 δισ. δολάρια, με 32 δισ. δολάρια να προέρχονται από τα εμβόλια και άλλα 22 δισ. δολάρια από το χάπι Paxlovid. Ωστόσο το guidance για τις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας το 2022, που ορίστηκαν μεταξύ των 98 και των 102 δισ. δολαρίων, ήταν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν επιδόσεις-ρεκόρ στα 105,48 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν δε, πωλήσεις ύψους 33,79 δισ. δολαρίων για τα εμβόλια και άλλα 22,88 δισ. δολάρια από το χάπι. Το τελευταίο ήταν κάτι που απογοήτευσε την αγορά.

Σε κάθε περίπτωση με την πανδημία να συνεχίζεται, η εταιρεία αναμένει τα υψηλά έσοδα από τα εμβόλια να συνεχιστούν. Άλλωστε η εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή από τα 3 δισ. δόσεις πέρυσι, σε τουλάχιστον 4 δισ. δόσεις φέτος. Επανέλαβε δε, πως προχωρά την έρευνα για τη δημιουργία ενός σκευάσματος που θα αντιμετωπίζει στοχευμένα την Όμικρον.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει κλινικές έρευνες για το νέο εμβόλιο, ενώ ο ίδιος ο CEO, Άλμπερτ Μπουρλά, έχει δηλώσει πως αναμένει να είναι έτοιμο μέχρι το Μάρτιο.

Επίσης, η εταιρεία από κοινού με τη γερμανική BioNTech εργάζονται για να διασφαλίσουν το πράσινο φως από την αμερικανική υπηρεσία του FDA για τη χρήση του εμβολίου και στα παιδιά κάτω των 5 ετών, που είναι η μόνη ηλικιακή κατηγορία στις ΗΠΑ που έχει μείνει ακάλυπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή