Εν μέσω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, οι εκπρόσωποι του τουρισμού προσδοκούν σε μια σεζόν πάνω-κάτω στα επίπεδα του 2019 με την υποτίμηση της λίρας να καθιστά τη χώρα ελκυστικό φθηνό προορισμό.

Την ίδια στιγμή και η κυβέρνηση αναζητά στον τουρισμό σανίδα σωτηρίας, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Με την υψηλή σεζόν να ξεκινάει τον Μάιο, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας ξενοδόχων Μπουλέντ Μπουλπούλογλου, έκανε λόγο για υψηλό αριθμό κρατήσεων, ιδίως από τη Βρετανία, οι οποίες πλησιάζουν στα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες κρατήσεις παραδοσιακά προέρχονται από Βρετανούς και λαμβάνονται ως δείκτης για τη σεζόν, ενώ αναμένεται καλή ζήτηση και από άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία. Επισημαίνει, όμως, ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση στο ουκρανικό μπορεί να θέσει τη σεζόν σε κίνδυνο.

Ο πληθωρισμός εξανεμίζει τα κέρδη

Ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα τα έσοδα από τον τουρισμό θα ανέλθουν φέτος σε 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια, όσο και το 2019, έναντι 24,5 δισ. δολαρίων το 2021.

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία για τις κρατήσεις και τα έσοδα από τουριστικές εισπράξεις, οι επιχειρηματίες του κλάδου εκφράζουν τον προβληματισμό ότι μεγάλο μέρος του αναμενόμενου κέρδους θα εξανεμιστεί εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στους μισθούς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Επενδυτών στον Τουρισμό, Ογιά Ναρίν, «φαίνεται ότι θα επιτύχουμε τον στόχο των 34-35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως τα έσοδα δεν επαρκούν από μόνα τους. Υπάρχει και η πλευρά του κόστους».

Ο ίδιος, εκτιμά ότι οι αφίξεις θα είναι κοντά στα επίπεδα του 2019, ή λίγο πιο κάτω, αλλά το κέρδος έχει μεγαλύτερη σημασία για τον κλάδο από το πόσα εκατομμύρια έρχονται.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων της Τουρκίας Muberra Eresin υποστηρίζει ότι η εκτίναξη του κόστους κατά 60%-65% μέσα σε ένα μόλις μήνα περιορίζουν δραστικά τα περιθώρια του κλάδου, καθώς, όπως εξηγεί, έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες με συγκεκριμένες τιμές οι οποίες δεν μπορεί να αλλάξουν τώρα προς τα πάνω προκειμένου να μετακυληθεί το πρόσθετο κόστος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή