Συνάντηση σε «ουδέτερο έδαφος» θα έχουν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Στην Ευρώπη»

Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχτήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις.

Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Στις 18 Φεβρουαρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Σόιγκου και του Όστιν. Η συνομιλία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Νέοι βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για νέους βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία σημειώνεται από χθες, Πέμπτη, αναζωπύρωση της βίας με φόντο φόβους για επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Πάντως ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο πως οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι η πιθανότητα μιας μείζονος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι χαμηλή.

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 20 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τους αυτονομιστές στη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι φιλορώσοι αντάρτες ανέφεραν 27 βολές από τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο ο Ρέζνικοφ δήλωσε πως «οι υπηρεσίες πληροφοριών μας βλέπουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει εν δυνάμει απειλή για την Ουκρανία. Θεωρούμε πως η πιθανότητα μιας μεγάλης κλιμάκωσης είναι χαμηλή».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 149.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία και μερικές ακόμα χιλιάδες αναμένεται να φτάσουν στο εγγύς μέλλον.

Δεύτερη ημέρα βίας

Χθες, Πέμπτη, ένα νηπιαγωγείο επλήγη στη Στάνιτσα Λουγκάνσκα, έναν μικρό οικισμό που βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο στην ανατολική Ουκρανία, τη στιγμή που 20 παιδιά και 18 ενήλικοι βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, 32 οβίδες έπεσαν στην Στάνιτσα Λουγκάνσκα, με αποτέλεσμα να διακοπεί εν μέρει η ηλεκτροδότησή της.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν μια σημαντική αύξηση των πυρών, με 189 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός να έχουν καταγραφεί χθες, Πέμπτη, στην περιοχή του Ντονέτσκ, έναντι 129 προχθές, Τετάρτη.

Τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται σχετικά με τις ευθύνες γι’ αυτή τη νέα αναζωπύρωση της βίας σε μια σύγκρουση που αφότου ξέσπασε, το 2014, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους.

Νέες ασκήσεις «υπό το βλέμμα» του Πούτιν

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την διεξαγωγή το Σάββατο, υπό την διεύθυνση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ασκήσεων των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων, με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise.

«Στις 19 Φεβρουαρίου, υπό την διεύθυνση του ανωτάτου διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βλαντίμιρ Πούτιν, θα οργανωθεί σχεδιασμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, όπως αυτή μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise θα πραγματοποιηθούν» στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών. Θα συμμετάσχουν επίσης μονάδες της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, οι αεροδιαστημικές δυνάμεις, οι στρατηγικές δυνάμεις και οι ρωσικοί στόλοι του Βορρά και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, «να δοκιμάσουν την ετοιμότητα» των στρατιωτικών δυνάμεων και «την αξιοπιστία των πυρηνικών και μη πυρηνικών στρατηγικών όπλων».

Οι «στρατηγικές» δυνάμεις της Ρωσίας, βάσει του διασταλτικού προσδιορισμού τους, προορίζονται για να απαντήσουν σε απειλές περιλαμβανομένου του πυρηνικού πολέμου. Είναι εξοπλισμένες με διηπειρωτικούς πυραύλους, με στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, υποβρύχια, πλοία επιφανείας και αεροπορία του πολεμικού ναυτικού εξοπλισμένη με συμβατικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Τι λένε Γαλλία-Ισπανία

«Τα πάντα είναι πιθανά» σε ό,τι αφορά το τι θα συμβεί στη συνέχεια στα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Τα πάντα είναι πιθανά, και μια μαζική εισβολή των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος και οι διπλωματικές συζητήσεις που ζητάμε εδώ και καιρό», δήλωσε ο Λεντριάν στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

Ο Λεντριάν διερωτήθηκε εάν οι αποχωρήσεις ρωσικών στρατευμάτων που ανακοινώθηκαν, κοντά στην Ουκρανία, είναι πραγματική αποχώρηση ή απλά «εναλλαγή» στρατευμάτων. «Προσωπικά προτιμώ, πέρα από τις λέξεις, τα γεγονότα και εύχομαι να μπορέσουμε να δούμε ότι δεν πρόκειται για εναλλαγές αλλά για αποχώρηση», είπε.

Την ίδια ώρα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να ξεκινήσει την αποκλιμάκωση της κρίσης στα ουκρανικά σύνορα καθώς το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέτουν καμία απειλή.

«Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ έχουν κρυμμένη ατζέντα ή κρυμμένα συμφέροντα ή οτιδήποτε που δεν μπορεί να εξηγηθεί», δήλωσε ο Άλβαρες στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero. «Ο πόλεμος μπορεί απολύτως να αποφευχθεί και είναι περιττός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους