Οι αποτυχημένες προσπάθειες στο διπλωματικό πεδίο, σε συνδυασμό με τις έντονες διακυμάνσεις στην πετρελαϊκή αγορά, αλλά και τα ανησυχητικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού επιτείνουν τη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές.

Οι μετοχές στη Wall Street κατέγραψαν απώλειες την Πέμπτη, ακολουθώντας τον βηματισμό που έδωσαν νωρίτερα οι ευρωπαϊκές μετοχές.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε κατά 113 μονάδες, ή 0,34% και έκλεισε στις 33.174,07 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,4% στις 4.259,52 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διαμορφώθηκε στις 13.129,96, καταγράφοντας απώλειες κατά 0,95%.

«Οι βίαιες περιστροφές της αγοράς φαίνονται εντελώς συνδεδεμένες με τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας και την επακόλουθη αστάθεια του ενεργειακού κόστους», δήλωσε ο Timothy Lesko, ανώτερος σύμβουλος της Mariner Wealth Advisors. «Η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων [Τετάρτη] φάνηκε να πυροδοτεί ένα ράλι ανακούφισης που χαλαρώνει λίγο, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες έμοιαζαν άκαρπες».

Οι ενεργειακές μετοχές Chevron και Exxon Mobil σημείωσαν άνοδο 1,9% και 2,6% αντίστοιχα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έσπασε και πάλι το όριο του 2% για πρώτη φορά από τις 25 Φεβρουαρίου.

Οι traders στάθμισαν επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει τα μέτρα τόνωσης νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η τράπεζα δήλωσε την Πέμπτη ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εάν τα οικονομικά στοιχεία το επιτρέπψυν.

Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Νέο υψηλό 40ετίας για τον πληθωρισμό

Στο 7,9% -νέο υψηλό 40ετίας- εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ρυθμό αύξησης 7,8% , εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης στο ουκρανικό και της εδραίωσης της πίεσης που δέχονται οι τιμές.

Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου ήταν ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 1982, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετώπισε τη διπλή απειλή του υψηλότερου πληθωρισμού και της υποχώρησης της οικονομικής ανάπτυξης.

Σε μηνιαία βάση, η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν 0,8%, έναντι 0,7% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Πτώση στο πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν και την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων δύο ετών.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ρωσία, δια στόματος το υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι θα εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις διεθνείς ενεργειακές συμβάσεις, περιόρισε τις ανησυχίες περί προβλημάτων στην αγορά.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι, μετά το ράλι των τελευταίων ημερών αρκετοί traders έσπευσαν να πουλήσουν για να κεφαλαιοποιήσουν μέρος των κερδών τους.

Διαβάστε περισσότερα: To roller coaster στις τιμές του πετρελαίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street