Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακαλουθούν στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τη συνέχιση των συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 έκλεισε με άνοδο 1,2% στις 436,35 μονάδες. Στην κορυφή των αποδόσεων, οι οποίες ξεπέρασαν το 3,2%, βρέθηκαν οι κλάδοι του αυτοκινήτου και το τραπεζικός κλάδος, ενώ τη μεγαλύτερη απώλεια κατέγραψε ο κλάδος των ορυχείων που έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,5%.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 7.193  μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 2,21% στις 13.929 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,75% στις 6.370 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων η μετοχή του σουηδικού ομίλου Storskogen βρέθηκε στην κορυφή των αποδόσεων με κέρδη 6,5%. Στον αντίποδα η ολλανδική επενδυτική εταιρεία Prosus έκλεισε με απώλειες  που ξεπέρασαν το 10%.

Οι κυρώσεις εξακολουθούν να πλήττουν σκληρά τη Ρωσία και αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πληρωμή κρατικών ομολόγων. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα Ουκρανία και Ρωσία, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν έχει υπάρξει προόδο, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί πεδίο συμβιβασμού

Η εικόνα σε ΗΠΑ και Ασία

Στις ΗΠΑ η εκτίναξη του πληθωρισμού ωθεί το χέρι της Federal Reserve που στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας (15-16 Μαρτίου) θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασίσει την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2018. Η αγορά αναμένει αύξηση κατά 0,25%.

Η απότομη υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την έντονη ανησυχία στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, επιτείνουν τη νευρικότητα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με του επιμέρους δείκτες να καταγράφουν έντονες διακυμάνσεις μεταξύ αρνητικού και θετικού προσήμου. Παρά τα αρχικά κέρδη, η Wall Street γύρισε στο κόκκινο, μην μπορώντας να διατηρήσει το ανοδικό momentum, που δημιούργησαν τα μεγάλα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μικτά πρόσημα έχουν κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ψαλιδίστηκαν τα κέρδη

Περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό προς το τέλος της συνεδρίασης τα αρχικά κέρδη του Γενικού Δείκτη, ο οποίος ενδοσυνεδριακά βρέθηκε πάνω από το επίπεδο των 840 μονάδων.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών  έκλεισε στις 830,02 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,25%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 849,79 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 2,64%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές