Άμεση μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα καύσιμα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα στις 18.00 ώρα Ην. Βασιλείου, ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, κάτω από την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την ανακούφιση των οικογενειακών προϋπολογισμών από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, εν μέσω εκτίναξης των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση, ο φόρος καυσίμων θα μειωθεί κατά 5 πένες ανά λίτρο για 12 μήνες, μια μείωση η οποία, όπως είπε ο ίδιος στο Κοινοβούλιο, ισοδυναμεί με 5 δισ. λίρες, τα οποία, όπως είναι επόμενο, θα περικοπούν από τα δημόσια ταμεία.

Ας σημειωθεί ότι ο φόρος στα καύσιμα, που συνεισφέρει σημαντικά στα βρετανικά δημόσια οικονομικά, έχει διατηρηθεί αμετάβλητος στις 57,95 πένες ανά λίτρο από το 2011.

Ο Σούνακ προανήγγειλε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να διπλασιάσει το πακέτο στήριξης των νοικοκυριών της κυβέρνησης σε 1 δισ. λίρες για όσους πλήττονται από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

Σε νέο ρεκόρ 30ετίας ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτοξεύτηκε στο 6,2% τον Φεβρουάριο, τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τον Μάρτιο του 1992 και πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 8% το δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο ακόμα και διψήφιο ποσοστό πριν από το τέλος του έτους, εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αλυσιδωτά κενά στον παγκόσμιο εφοδιασμό με βασικές πρώτες ύλες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή