Ένα υπερπολυτελές γιοτ με το όνομα Ragnar, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 85 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται «κολλημένο» στο λιμάνι Narvik στη Νορβηγία, στο σημείο όπου το «πέτυχαν» η έναρξη του πολέμου και οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και Ρώσων ολιγαρχών.

Το γιοτ (μήκους 70 μέτρων) έχει πλήρωμα 16 άτομα τα οποία δεν μπορούν να ανανεώσουν τις προμήθειες του πλοίου λόγω τον κυρώσεων. Έτσι, αναγκάζονται να ρίχνουν… πετονιά στη θάλασσα και να ψαρεύουν ώστε να επιβιώσουν.

Οι τοπικές Νορβηγικές επιχειρήσεις που το προμήθευαν, πλέον αρνούνται κάθε συναλλαγή με τον καπετάνιο και το πλήρωμα. Το ίδιο κάνουν και οι προμηθευτές καυσίμων.

Το παράδοξο

Το παράδοξο όμως είναι ότι το πλοίο ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Vladimir Strzhalkovsky, στον οποίον όμως δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Οι Νορβηγοί προμηθευτές που μίλησαν στη δημόσια τηλεόραση της Νορβηγίας (NRK) είπαν ότι γνωρίζουν πως ο Vladimir Strzhalkovsky δεν συγκαταλέγεται σε κάποια λίστα κυρώσεων, όμως οι ίδιοι δεν μπορούν να πουλήσουν προϊόντα τους σε φυσικές και νομικές οντότητες που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Ο κυβερνήτης του πλοίου Ragnar, Ρομπ Λάνκαστερ είπε στην Wall Street Journal: «Δεν καταλάβαμε γιατί έγινε τόση φασαρία για εμάς. Και αφού κανείς δεν είναι πρόθυμος να ανεφοδιάσει το σκάφος, το πλήρωμα πιάνει και ψήνει φρέσκο μπακαλιάρο».

Ο καπετάνιος του πλοίου ξεκαθαρίζει ότι από τη στάση αυτή ταλαιπωρούνται αποκλειστικά και μόνον οι 16 ναυτικοί οι οποίοι, όπως λέει, είναι όλοι τους από δυτικές χώρες και δεν έχουν καμία σχέση με τον ιδιοκτήτη του πλοίου.

Ο Ρώσος ολιγάρχης Vladimir Strzhalkovsky, βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν και εικάζεται ότι γνωρίζονται από τα χρόνια που ήταν και οι δυο τους πράκτορες της KGB.

Αν και στενός φίλος του Πούτιν όμως για κάποιον λόγο οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα