Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προτείνει έναν νέο ελάχιστο φόρο που θα στοχεύει σε μεγάλο βαθμό τους δισεκατομμυριούχους, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που θα ανακοινώσει για το 2023, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το CNBC.

Ονομάζεται «Ελάχιστος Φόρος Εισοδήματος Δισεκατομμυριούχων», θα υπολογίσει έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 20% σε νοικοκυριά στις ΗΠΑ αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Πάνω από τα μισά έσοδα θα μπορούσαν να προέλθουν από εκείνα που έχουν αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Αυτός ο ελάχιστος φόρος θα διασφάλιζε ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί δεν πληρώνουν πλέον φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο από τους δασκάλους και τους πυροσβέστες», ανέφερε το έγγραφο.

Η προτεινόμενη εισφορά αναμένεται να μειώσει το έλλειμμα κατά περίπου 360 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το έγγραφο.

Εάν ένα πλούσιο νοικοκυριό πληρώνει ήδη το 20% επί του πλήρους εισοδήματός του, δεν θα πληρώσει πρόσθετο φόρο βάσει της πρότασης. Εάν πληρώνουν λιγότερο από 20%, θα οφείλουν μια «συμπληρωματική πληρωμή» για να καλύψει το νέο ελάχιστο.

Η νέα φορολογική πρόταση είναι μέρος του προϋπολογισμού του Μπάιντεν για το 2023 που αναμένεται να δημοσιευτεί τη Δευτέρα. Το νέο του σχέδιο δαπανών θα περικόψει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από το έλλειμμα την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο το Σάββατο.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν το Κογκρέσο θα προχωρήσει στην πρόταση του Μπάιντεν. Πέρυσι, οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας παρουσίασαν έναν φόρο δισεκατομμυριούχων , ο οποίος ωστόσο δεν προχώρησε.

Το οικονομικό έτος 2021, το ομοσπονδιακό έλλειμμα ανήλθε συνολικά σε σχεδόν 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια — περίπου 360 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από το 2020, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Η ταχεία οικονομική ανάκαμψη μετά τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας είναι επίσης ένας παράγοντας μείωσης του ελλείμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή