Τη δυνατότητα να «κουρέψουν» το φόρο εισοδήματος έως και 2.200 ευρώ το χρόνο έχουν οι φορολογούμενοι που  αποκτούν εισόδημα από μισθό, σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα ή ακίνητα. Για να πετύχουν μείωση φόρου, θα πρέπει να πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες  σε επαγγελματίες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής.

Οι «χρυσές» αποδείξεις μετρούν από φέτος έως και το 2025. Επομένως οι φορολογούμενοι θα δουν το φορο-μπόνους στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν από το 2023 έως και το 2026. Το ανώτατο όριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος φτάνει στα 5.000 ευρώ αλλά για να το κερδίσει κάποιος φορολογούμενος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από τη λίστα των 20 επαγγελμάτων ενώ για να κερδίσει την έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44% που σημαίνει πως δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι μικρότερη.

Τα «κλειδιά» του φορο-μπόνους με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις παρουσιάζει ο  «Ο.Τ.» απαντώντας σε 8 ερωτήσεις:

1.                Ποιοι φορολογούμενοι μπορούν να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση φόρου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιούν;

Μόνο τα φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα όσοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, οποιαδήποτε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα η από εκμίσθωση ακινήτου.

2.                Ποιες δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου;

Οι δαπάνες αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ, σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.  

3.                Πώς θα κερδίσω το φορολογικό μπόνους;

Οι  δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα όπως αυτά ορίζονται στις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Ως ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ενδεικτικά μεταξύ άλλων νοούνται οι κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες [χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards)],  μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal.

4.       Ποιο ποσό δαπανών αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα;  

Για  κάθε φορολογικό έτος από το 2022 έως και το 2025 εκπίπτει από το εισόδημα ποσοστό ίσο με το 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιούνται στις 20 κατηγορίες επαγγελμάτων με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ ετησίως.  Για δαπάνες 5.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 1.500 ευρώ, για 10.000 ευρώ θα ανέλθει στα 3.000 ευρώ και για 15.000 ευρώ στα 4.500 ευρώ. Αν όμως κάποιος έχει δαπάνες ύψους 20.000 ευρώ δεν θα αφαιρεθεί το 30% δηλαδή 6.000 ευρώ αλλά το ποσό των 5.000 ευρώ που αποτελεί το ανώτατο όριο.  Το ποσό που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου. Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ και το ποσό που πρέπει με βάση τις δαπάνες να εκπέσει ανέρχεται στα 5.000 ευρώ αυτό θα περιοριστεί  αυτόματα στα 4.500 ευρώ.

 5.      Ποια είναι η έκπτωση φόρου που δίνουν οι 20 κατηγορίες επαγγελμάτων ανάλογα με το εισόδημα;

Η έκπτωση φόρου ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ανέρχεται :

–              έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ,

–              έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ,

–              έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ,

–              έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και

–              έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημά πάνω από 40.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ πραγματοποιεί δαπάνες ύψους 5.000 ευρώ. Από το εισόδημά του αφαιρείται ποσό 1.500 ευρώ (30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ) με αποτέλεσμα το φορολογητέο εισόδημα του να περιορίζεται σε 13.500 ευρώ. Για τα 15.000 ευρώ θα πλήρωνε φόρο 2.000 ευρώ ενώ για τα 13.500 ευρώ θα πληρώσει 1.670 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει φόρο 330 ευρώ.

6.      Επισκευάζω την κατοικία μου. Θα έχω διπλό φορο-μπόνους;  Δηλαδή την έξτρα έκπτωση φόρου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις  από επαγγέλματα του κλάδου της οικοδομής και παράλληλα  μείωση φόρου για τις  εργασίες ανακαίνισης;

Όχι. Δεν δικαιούνται την έκπτωση ακόμα και αν πληρούν τις προϋποθέσεις οι φορολογούμενοι που εντός του ίδιου έτους έχουν προχωρήσει σε υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας για τις οποίες έχουν λάβει την σχετική έκπτωση φόρου. Πρόκειται για εκείνους που έχουν κάνει χρήση του μέτρου που προβλέπει ότι οι δαπάνες από 1.1.2020 έως και 31.12.2022 για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 4 ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι σε βάθος τετραετίας το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται συνολικά στα 6.400 ευρώ.

 7.      Υποβάλω κοινή φορολογική δήλωση με τη σύζυγό μου. Αν οι «χρυσές» αποδείξεις που έχω συγκεντρώσει υπερβαίνουν το όριο των 5.000 ευρώ μπορεί η σύζυγός μου να χρησιμοποιήσει το επιπλέον ποσό για να έχει έκπτωση φόρου;

Όχι.  Η μείωση του φόρου αφορά αποκλειστικά τον φορολογούμενο που πραγματοποιεί τις δαπάνες και το τυχόν πλεονάζον ποσό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης όπως ισχύει με την κάλυψη από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 30% του εισοδήματος. Για παράδειγμα αν η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τις δαπάνες είναι 6.000 ευρώ δηλαδή ξεπερνά το ανώτατο όριο των 5.000 ευρώ ετησίως, το υπερβάλλον ποσό των 1.000 ευρώ δεν αφαιρείται από το εισόδημα του ή της συζύγου.

8.      Πώς «μετράνε» οι αποδείξεις από τους γιατρούς;

Οι  e-αποδείξεις από ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και άλλες παραϊατρικές υπηρεσίες «μετράνε» διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax