Μια εβδομάδα μετά την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους, ο οίκος αξιολόγησης DBRS προσάρμοσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2022 σε 4,3% από 4,4% και για το 2023 σε 3,4% από 3,1%, αντανακλώντας τον αντίκτυπο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Εκπρόσωποι των Scope Ratings, Fitch και DBRS δήλωσαν στο συνέδριο Money Review ότι παρά τους αβέβαιους καιρούς, η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 35% σε τρέχουσες τιμές, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 58%.

Στο 11,9% υπολογίζει η Eurostar την ανεργία τον Φεβρουάριο έναντι 12,8% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το μητρώο εργασίας Εργάνη, οι καθαρές ροές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν θετικές κατά 15.189 θέσεις εργασίας. Το υπόλοιπο του πρώτου διμήνου του έτους είναι αρνητικό κατά 40.186 θέσεις.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, αλλά μειώθηκαν κατά 31,6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και ο κύκλος εργασιών του μήνα ανήλθε στα 2,32 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας για τη βουλγαρική πυρηνική ενέργεια, ενισχύοντας τους ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Η προοπτική συζητήθηκε στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB που θα ξεκινήσει εμπορική λειτουργία τον Σεπτέμβριο.

Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ανέφερε αύξηση εσόδων κατά 8,5% το πρώτο εννεάμηνο του 2021, με 57,1 εκατ. ευρώ έναντι 52,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Η επέκταση κατά 150 εκατ. ευρώ του προβλήτα 6 αναμένεται να αποφέρει ετήσιο εισόδημα άνω των 230 εκατ. ευρώ. Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεσμεύεται να υλοποιήσει τα επενδυτικά του σχέδια, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν προσαρμογές που απαιτούνται από τα ελληνικά δικαστήρια και τη συμφωνία του με το ελληνικό κράτος. Η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στο 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης έχει οριστεί για τις 5 Μαΐου, ενώ η προθεσμία για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι η 30η Ιουνίου. Το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική δεσμευτική προσφορά που έχει υποβληθεί για την παραχώρηση του Εμπορικού Λιμένα Καβάλας.

Δεκαπέντε υποψήφιοι πλειοδότες υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την 25ετή παραχώρηση της Αττικής Οδού. Η κίνηση σηματοδοτεί το ανανεωμένο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς παίκτες στην ελληνική αγορά με ονόματα όπως η ισπανική Albertis, η πορτογαλική Brisa και η DIG Capital Partners των ΗΠΑ. Οι προσφορές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Στα ακίνητα οι τιμές των νέων διαμερισμάτων εκτοξεύτηκαν κατά 7,4% το 2021, έναντι αύξησης 4,9% το 2020 σύμφωνα με την ΤτΕ. Για τα παλαιότερα διαμερίσματα, η αύξηση ήταν 6,9% το 2021 σε σύγκριση με 4,2% το 2020.

Οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίστηκαν στην αξιολόγηση «αγορά» μετά τα ετήσια αποτελέσματά τους, σημειώνοντας πρόοδο στην επίτευξη των στόχων μείωσης των NPE. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε στις 879,45 μονάδες, καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία τερμάτισε την μικρή ανάκαμψη. Ο δείκτης έχασε -1,37% τον Μάρτιο και -1,56% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια