Με αστερίσκους για το ύψος του νέας αύξησης του κατώτατο μισθού, επιφυλάξεις για την επίτευξη του στόχου της πλήρους εκκαθάρισης των παλαιών εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου και συστάσεις για αυτοσυγκράτηση στην υιοθέτηση μισθολογικών κινήτρων – «μπόνους» – για τους δημοσίους υπαλλήλους, ολοκληρώθηκε η  «fast track» 14η αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας.

Το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – στηριγμένη στα ριπόρτ των εμπειρογνωμόνων – θα ανακοινώσει την έκθεσή της, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά  να επικυρωθεί η πρόοδος της χώρας και να οριστικοποιηθεί η έξοδός  από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Αυτό θα σημάνει αφενός την είσπραξη επιπλέον δόσης της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ, αφετέρου την περαιτέρω αναβάθμιση της εθνικής οικονομίας, λίγους μόλις μήνες πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Οι τρεις επιφυλάξεις

Τα τρία σημεία όπου διατυπώθηκαν επιφυλάξεις από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες περιλαμβάνουν τα εξής:

1.     Ο κατώτατος μισθός και η αναμενόμενη δεύτερη δόση αύξηση εντός του 2022 απασχόλησε ιδιαίτερα τις συνομιλίες των ευρωπαίων με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Οι εμπειρογνώμονες απέφυγαν να αναφερθούν σε ποσοστά, αλλά σημείωσαν τη ανάγκη να αποφευχθούν οι υπερβολές. Σημειώνεται ότι η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται «στην τελική ευθεία» και η πιθανότερη αύξηση που προκρίνεται είναι το 6% που διαμορφώνει το νέο κατώτατο στα 703 ευρώ.

2.     Οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν το άλλο μεγάλο θέμα για το οποίο η προηγούμενη έκθεση αξιολόγησης είχε «αποδώσει εύσημα» στην κυβέρνηση για την πρόοδο που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες.  Ωστόσο οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό, καθώς οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν μια δημοσιονομική «οφειλή διαρκείας», και χαρακτηρίζουν ως εν δυνάμει «κρυφό χρέος». Επανέλαβαν την ανάγκη να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη επίλυση του προβλήματος εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

3.     Συστάσεις για αυτοσυγκράτηση εκφράσθηκαν και για το κυβερνητικό σχέδιο παροχής πρόσθετων παροχών (μπόνους), οι οποίες θα λειτουργούν ως κίνητρα για την αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των εργαζομένων στο δημόσιο. Οι παροχές αυτές θα καταβάλλονται κατόπιν αξιολόγησης ως πρόσθετα επιδόματα και ως επιπλέον παροχές ή βραβεία για την επίτευξη στόχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax