Με αστερίσκους για το ύψος του νέας αύξησης του κατώτατο μισθού, επιφυλάξεις για την επίτευξη του στόχου της πλήρους εκκαθάρισης των παλαιών εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου και συστάσεις για αυτοσυγκράτηση στην υιοθέτηση μισθολογικών κινήτρων – «μπόνους» – για τους δημοσίους υπαλλήλους, ολοκληρώθηκε η «fast track» 14η αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας.
Το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – στηριγμένη στα ριπόρτ των εμπειρογνωμόνων – θα ανακοινώσει την έκθεσή της, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να επικυρωθεί η πρόοδος της χώρας και να οριστικοποιηθεί η έξοδός από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, τον ερχόμενο Ιούνιο.
Αυτό θα σημάνει αφενός την είσπραξη επιπλέον δόσης της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ, αφετέρου την περαιτέρω αναβάθμιση της εθνικής οικονομίας, λίγους μόλις μήνες πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.
Οι τρεις επιφυλάξεις
Τα τρία σημεία όπου διατυπώθηκαν επιφυλάξεις από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Ο κατώτατος μισθός και η αναμενόμενη δεύτερη δόση αύξηση εντός του 2022 απασχόλησε ιδιαίτερα τις συνομιλίες των ευρωπαίων με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Οι εμπειρογνώμονες απέφυγαν να αναφερθούν σε ποσοστά, αλλά σημείωσαν τη ανάγκη να αποφευχθούν οι υπερβολές. Σημειώνεται ότι η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται «στην τελική ευθεία» και η πιθανότερη αύξηση που προκρίνεται είναι το 6% που διαμορφώνει το νέο κατώτατο στα 703 ευρώ.
2. Οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν το άλλο μεγάλο θέμα για το οποίο η προηγούμενη έκθεση αξιολόγησης είχε «αποδώσει εύσημα» στην κυβέρνηση για την πρόοδο που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό, καθώς οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν μια δημοσιονομική «οφειλή διαρκείας», και χαρακτηρίζουν ως εν δυνάμει «κρυφό χρέος». Επανέλαβαν την ανάγκη να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη επίλυση του προβλήματος εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
3. Συστάσεις για αυτοσυγκράτηση εκφράσθηκαν και για το κυβερνητικό σχέδιο παροχής πρόσθετων παροχών (μπόνους), οι οποίες θα λειτουργούν ως κίνητρα για την αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των εργαζομένων στο δημόσιο. Οι παροχές αυτές θα καταβάλλονται κατόπιν αξιολόγησης ως πρόσθετα επιδόματα και ως επιπλέον παροχές ή βραβεία για την επίτευξη στόχων.
Latest News
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις με την αύξηση – Σε ποιους δικαιούχους και πότε θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση
Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι συντάξεις αυτές θα περιλαμβάνουν την αύξηση του 2,4% που έχει επιβληθεί οριζοντίως
Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση στο τέλος Δεκεμβρίου
Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν για πρώτη φορά σύνταξη εντός του 2025 δε θα δουν την αύξηση του 2,4%
Αναδρομικά: Πότε θα τα λάβουν 400.000 συνταξιούχοι - Οι δικαιούχοι
Παρατείνεται η αγωνία των συνταξιούχων για τα αναδρομικά – Καμία κυβερνητική δέσμευση για επέκταση της απόφασης σε όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη
Με αλλαγές οι φορολογικές δηλώσεις του 2025 - Ποιοι θα «κερδίσουν» έκπτωση φόρου
Ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις - Τι αλλάζει στο χρονοδιάγραμμα, τις εκπτώσεις φόρου, τις δηλώσεις συζύγων
ΑΑΔΕ: Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων
Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο ως 28/2/2024
Και η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ - Πώς θα περιοριστεί κι άλλο η φοροδιαφυγή
Στο Invest in Greece Forum ο Πιτσιλής αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει η ΑΑΔΕ στους πολίτες
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.
ΕΦΚΑ: Με κατασχέσεις απειλούνται 2,4 εκατ. οφειλέτες
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.
Προς παράταση το πόθεν έσχες; - Τι λένε κυβερνητικές πηγές στον ΟΤ
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τον Πόθεν Έσχες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 και το 2023