Συνεχίζοντας επί της ουσίας της συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ συναντήθηκαν στην έδρα του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Νίκης, νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική και πως αισιοδοξούμε ότι η νέα κρίση, παρά τις πιέσεις, δεν θα βγάλει εκτός πορείας την οικονομία και δεν θα αλλοιώσει την καλή εικόνα της χώρας.

Πρόσθεσε ότι αντιδρούμε συγκροτημένα, προκειμένου να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Έκανε λόγο για το δημόσιο χρέος που είναι βιώσιμο και επανέλαβε ότι χρειάζεται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση στο ενεργειακό.

Οι έξι «εθνικοί στόχοι» είπε είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, η έξοδος την ενισχυμένη εποπτεία, η δημοσιονομική ισορροπία, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Διαβάστε επίσης -Σταϊκούρας προς Ρέγκλινγκ: Οι 5+1 «εθνικοί στόχοι» της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα είχε σημαντικές επιτυχίες σε ανάπτυξη, τράπεζες και πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τρέχουσα αβεβαιότητα και επεσήμανε τη διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής πορείας, οι οποίοι θα είναι οι βασικοί στόχοι για το μέλλον.

Το πεδίο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής είναι αυτό που θα δουν οι οίκοι αξιολόγησης για τις αναβαθμίσεις στην επενδυτική βαθμίδα. Επισήμανε επίσης πως είναι σημαντική η πρόοδος των τελευταίων ετών για μεταρρυθμίσεις και ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προσαρμογή της οικονομίας στις προκλήσεις και η δημιουργία ευημερίας είναι οι απώτεροι στόχοι, προσθέτοντας πως είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια.

«Είχα τη χαρά να καλωσορίσω τον Υπουργό Σταϊκούρα στα κεντρικά γραφεία του ESM στο Λουξεμβούργο, τη Δευτέρα, λίγο πριν τη συνάντηση των 19 υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, όταν συζητήσαμε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ

«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία και λόγω των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση, η οικονομία της χώρας ήταν διαρθρωτικά πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την πανδημία από ό,τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση που προκάλεσε ο Covid-19, συνεχίζοντας παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας έχει γίνει ισχυρότερος, με μειωμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υψηλότερες καταθέσεις.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουμε τώρα, η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής πορείας θα είναι τα βασικά καθήκοντα στο μέλλον. Οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική σύνεση της Ελλάδας είναι απαραίτητες για την εμπιστοσύνη της αγοράς και για τη διασφάλιση ότι το χρέος της παραμένει βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που θα εξετάσουν οι οίκοι αξιολόγησης όταν αποφασίζουν εάν θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Και αυτό είναι σημαντικό για την αύξηση της ανθεκτικότητας της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

«Ο ESM στέκεται δίπλα-δίπλα με την Ελλάδα για πάνω από μια δεκαετία. Και αυτή η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε την καλή πρόοδο των τελευταίων ετών για να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προσαρμογή της οικονομίας στις προκλήσεις του αύριο και η δημιουργία ευημερίας για όλους τους Έλληνες είναι οι απώτεροι στόχοι. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια» κατέληξε.

Πρόκειται για συνέχιση της συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες στο Λουξεμβούργο , στο περιθώριο του Eurogroup, με αντικείμενο το οριστικό κλείσιμο της 14ης αξιολόγησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία