Μεξικό: Τα σχέδια της κυβέρνησης για εθνικοποίηση του λιθίου

Στη μεξικανική Γερουσία το σχετικό νομοσχέδιο

Μεξικό: Τα σχέδια της κυβέρνησης για εθνικοποίηση του λιθίου

Την ώρα που τιμές σε σημαντικά commodities εκτοξεύονται στα ύψη και παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε πρώτες ύλες για την κατασκευή μπαταριών, όπως είναι το νικέλιο και το λίθιο, το Μεξικό ανοίγει τον δρόμο για την εθνικοποίηση των κοιτασμάτων λιθίου.

Τη Δευτέρα η Κάτω Βουλή του Μεξικού ψήφισε τη σχετική νομοθεσία, ενώ η αντιπολίτευση απείχε σε μεγάλο βαθμό.

Στη Βουλή των 500 εδρών, 289 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 193 απείχαν. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στην ψηφοφορία αφού απέτυχαν να καθυστερήσουν τη συζήτηση.

Το νομοσχέδιο πηγαίνει τώρα στη Γερουσία, η οποία φαίνεται επίσης πιθανό να περάσει τη νομοθεσία.

O πρόεδρος της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που συχνά συντομογραφείται ως AMLO, εισήγαγε την πρόταση με τη διαδικασία του κατεπείγοντως, χρησιμοποιώντας το προεδρικό προνόμιο για την αποστολή περιορισμένου αριθμού νομοσχεδίων απευθείας στην Ολομέλεια, παρακάμπτοντας τις συζητήσεις στις ειδικές επιτροπές.

«Θα προστατέψουμε το λίθιο μας, το λίθιο του Μεξικού, το λίθιο της γενιάς μας και των μελλοντικών γενεών, των παιδιών και των εγγονιών μας», είπε ο AMLO σε συνέντευξη Τύπου. Και πρόσθεσε: «Κάνω μια έκκληση με σεβασμό προς τους νομοθέτες, ώστε… να προστατεύσουμε το λίθιο και να σχεδιάσουμε τη δομή μιας εταιρείας, όπως η [κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας] CFE , που θα χειριστεί οτιδήποτε σχετίζεται με το λίθιο, με την υποστήριξη των ερευνητικών εγκαταστάσεων στη χώρα και την εμπειρία που αποκτήθηκε από άλλες χώρες».

Το Μεξικό επί του παρόντος στερείται εμπορικής παραγωγής λιθίου, αλλά θα μπορούσε να έχει δυνητικά προσοδοφόρα κοιτάσματα.

Το νομοσχέδιο έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο κι άλλων ορυκτών.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η πρόταση θα αλλάξει τον Νόμο για τα Μεταλλεία του Μεξικού, που ψηφίστηκε το 1992. Ο Πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ έχει επικρίνει τον νόμο επειδή δίνει προτεραιότητα σε ιδιωτικές εταιρείες, ειδικά ξένες εταιρείες, έναντι των μεξικανικών συμφερόντων.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο απαγορεύει κάθε ιδιωτική συμμετοχή στην αγορά λιθίου.

Η πρόταση σκιαγραφεί επίσης τη δυνατότητα για το κράτος να αναλάβει «άλλα ορυκτά που έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ

Το νομοσχέδιο δεν διευκρινίζει ποιες τομέας του κράτους θα επιβλέπει την παραγωγή λιθίου. Ο Λόπεζ Ομπραδόρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομίας ή το Υπουργείο Ενέργειας θα μπορούσαν να τεθούν επικεφαλής μιας κρατικής εταιρείας λιθίου.

Η εταιρεία θα δημιουργηθεί εντός 90 εργάσιμων ημερών από την έγκριση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το κείμενο, και η Μεξικανική Γεωλογική Υπηρεσία (SGM) θα βοηθήσει στον εντοπισμό κοιτασμάτων.

Περισσότερα από Διεθνή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο