Ούτε ένα, ούτε δύο, άλλα έξι δισ. δολάρια έκτακτης βοήθειας δρομολογεί εσπευσμένα η αμερικανική κυβέρνηση προς τον τομέα πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσει πως πυρηνικές μονάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες δεν θα βάλουν λουκέτο.

Στόχος η διασφάλιση της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας, όσο το δυνατόν, με ίδια μέσα σε ένα διάστημα παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και μάλιστα με… πράσινο(!) τρόπο δεδομένου πως ο κλάδος λογίζεται ως… «καθαρός» με βάση την περιβαλλοντολογική στρατηγική του Λευκού Οίκου.

«Οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας συνεισφέρουν με πάνω από το μισό των αναγκών μας σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύεται να κρατήσει τα εργοστάσια αυτά ενεργά» σχολίασε χαρακτηριστικά η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ εξηγώντας πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την επίτευξη των νέων εθνικών στόχων καθαρής ενέργειας μέχρι το 2035.

Έτσι, λοιπόν, ιδιοκτήτες και διαχειριστές πυρηνικών μονάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για κρατική χρηματοδότηση από ένα πρώτο πακέτο κονδυλίων ύψους 6 δισ. δολαρίων.

Τα κονδύλια θα προέλθουν από το μέγα πακέτο του ενός τρισ. δολαρίων για μεγάλα έργα υποδομών που έχει δρομολογήσει ο Λευκός Οίκος.

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον δώδεκα μονάδες σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει την τελευταία δεκαετία, λόγω κυρίως του αυξημένου ανταγωνισμού από το μέχρι πρόσφατα φτηνότερο φυσικό αέριο, αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος για νέες επενδύσεις. Εκτιμάται πως τουλάχιστον άλλες τόσες μονάδες κινδυνεύουν να κλείσουν, ενώ επτά έχουν ανακοινώσει την σταδιακή μείωση της λειτουργίας τους μέχρι να… κατεβάσουν ρολά το 2025.

Τα περισσότερα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ έχουν χτιστεί μεταξύ 1970 και 1990, με αποτέλεσμα οι παλαιότερες μονάδες να αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος για τη συντήρηση τους. Σήμερα υπό κατασκευή βρίσκεται μόλις ένα νέο εργοστάσιο σε όλη τη χώρα, στην πολιτεία της Γεωργίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή