Στη ζώνη των 940 μονάδων υποχώρησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δεν κατάφερε να αναχαιτίσει πλήρως τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας, υποκύπτοντας έτσι στις πιέσεις.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,13% στις 938,93 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 111 εκατ. ευρώ.

Αναμενόμενη διόρθωση

Η διορθωτική συνεδρίαση ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη μετά από τα σημαντικά κέρδη των τριών προηγούμενων εβδομάδων στο ΧΑ, στο οποίο διάστημα σημειώνει κέρδη άνω του 8%. Μάλιστα οι αποδόσεις ειδικά του τραπεζικού κλάδου είναι τόσο σημαντικές, που ήταν επόμενο, ίσως και ευκταίο, να υπάρξει κατοχύρωση των κερδών ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα της αγοράς.

Επίσης, αν και εν πολλοίς αποτιμημένη η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον S&P, ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή για την ελληνική αγορά, η οποία χρειαζόταν την ώθηση για να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τα επίπεδα των 900 μονάδων. Και μπορεί η σημερινή διόρθωση να θολώνει κάπως το τοπίο, λόγω του μεγάλου του τζίρου, όμως το θετικό σενάριο της δοκιμασίας των 950 – 955 μονάδων δεν έχει αναιρεθεί.

Θα συνεχιστεί η διαφοροποίηση;

Σε αυτό το πλαίσιο, και με το διεθνές περιβάλλον έντονα αρνητικό, το ΧΑ δείχνει ότι μπορεί να συνεχίσει να διαφοροποιείται από τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μέσα στις συνεχείς υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων, η Ελλάδα αναβαθμίζεται. Μάλιστα, ο ΟΔΔΗΧ σπεύδει να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ και να προχωρήσει σε επενέκδοση του 7ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει αύριο εκτός απροόπτου.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Ελλάκτωρ, Eurobank και Λάμδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης με απώλειες άνω του 3%, ενώ σημαντική ήταν και η πτώση σε Alpha Bank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΕΛΧΑ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Aegean, Titan, ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή, με τη Motor Oil να κλείνει στο +1,35% και την Jumbo στο +2,31%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών