Η αμερικανική εταιρεία που έχει τα δικαιώματα των γραμματοσειρών Times New Roman και Arial που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ηλεκτρονικές συσκευές έχει μπλοκάρει πλέον την πρόσβαση στον ιστότοπό της σε Ρώσους χρήστες στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, όπως ανέφερε η επιχειρηματική εφημερίδα «Vedomosti».

Η βιβλιοθήκη γραμματοσειρών της εταιρείας Monotype Imaging Inc. άρχισε να ειδοποιεί τους χρήστες με έδρα τη Ρωσία που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον ιστότοπό της για να «κατεβάσουν» γραμματοσειρές ότι «ο ιδιοκτήτης του ιστοτόπου μπορεί να έχει θέσει περιορισμούς που σας εμποδίζουν να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτόν» ανέφερε η «Vedomosti». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας χρήστης που βρίσκεται στη Ρωσία δεν μπορεί να κατεβάσει πλέον από τον εν λόγω ιστότοπο τις γραμματοσειρές.

Οι εναλλακτικές

Πάντως οι χρήστες μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση στις δημοφιλείς αυτές γραμματοσειρές – συμπεριλαμβανομένων και των Verdana, Tahoma και Helvetica – εάν κάνουν χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN) που παρακάμπτουν τους γεωγραφικούς περιορισμούς, ανέφερε η ίδια εφημερίδα. Η Monotype, που αποτελεί συνδρομητική υπηρεσία με πρόσβαση σε περίπου 36.000 γραμματοσειρές, δεν ανακοίνωσε από πριν την επιβολή περιορισμών και αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, σύμφωνα τους «Times» της Μόσχας.

Ειδικοί είπαν στη «Vedomosti» ότι οι Ρώσοι κάτοχοι αδειών γραμματοσειρών της Monotype κανονικά θα πρέπει να μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν τις γραμματοσειρές αυτές σε λογισμικό Microsoft και Apple, φτάνει να τις έχουν αποκτήσει προηγουμένως. Και οι δύο τεχνολογικοί γίγαντες σταμάτησαν όλες τις νέες πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών στη Ρωσία τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ίδιοι προειδοποίησαν πάντως ότι ο περιορισμός της πρόσβασης στις γραμματοσειρές Monotype «μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η χρήση τους να καταστεί άχρηστη για το άμεσο μέλλον».

Δικαιώματα

Κάθε εταιρεία που χρησιμοποιεί γραμματοσειρά για εμπορικούς σκοπούς πρέπει να αγοράσει άδεια από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων της εν λόγω γραμματοσειράς, ανέφεραν ειδικοί στη ρωσική εφημερίδα. Οπως λένε, μια γραμματοσειρά αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία όπως ακριβώς και το όνομα και ο λογότυπος μιας εταιρείας.

Περιορισμοί στις γραμματοσειρές της Monotype έχουν ανακοινωθεί και στο παρελθόν. Οι ίδιες πηγές της ρωσικής εφημερίδας ανέφεραν ότι στα τέλη του 2016 η Monotype αρνήθηκε να εκδώσει άδειες για τις γραμματοσειρές Times New Roman και Arial στην εταιρεία λειτουργικών συστημάτων Astra Linux, NPO RusBITech.

Οι γραμματοσειρές χρησιμοποιούνται από όλες τις εταιρείες που εργάζονται με κείμενα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο: εκδότες βιβλίων, προγραμματιστές ιστοτόπων, μεγάλες εταιρείες και κρατικές εταιρείες που παράγουν οι ίδιες λογισμικό και οποιοδήποτε άλλο προϊόν με άδεια χρήσης, διαφημιστικές εταιρείες και άλλες. Οπως αναφέρεται ακόμα, οι γραμματοσειρές Monotype χρησιμοποιούνται σε όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα της Microsoft και της Apple για περισσότερα από 40 χρόνια. Επιπλέον, ορισμένες Αρχές εξακολουθούν να απαιτούν τη χρήση τέτοιων γραμματοσειρών κατά τη δημιουργία επίσημων εγγράφων, για παράδειγμα, στον τομέα της εκπαίδευσης, σύμφωνα πάντα με τη ρωσική εφημερίδα. Η απαγόρευση πρόσβασης στον διαδικτυακό κατάλογο των γραμματοσειρών Monotype από τη Ρωσία δεν συνιστά – προς το παρόν τουλάχιστον – απαγόρευση στους Ρώσους χρήστες που ήδη τις έχουν να τις χρησιμοποιούν, επισημαίνουν δικηγόροι με τους οποίους μίλησε η «Vedomosti».

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ρώσοι εκδότες, κατασκευαστές λογισμικού και άλλες οντότητες στερούνται αυτόματα το δικαίωμα χρήσης προϊόντων πνευματικής δραστηριότητας της Monotype, ανέφεραν οι πηγές αυτές. Ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων των γραμματοσειρών έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει διαδικασία για καταγγελία υφιστάμενων συμβάσεων, αλλά αυτό μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες οικονομικές απώλειες για την εταιρεία που θα κάνει την καταγγελία υπό μορφή κυρώσεων και άλλων απαιτήσεων, αναφέρεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση