Σε υψηλό δύο δεκαετιών σκαρφάλωσε τη Δευτέρα το δολάριο, ενώ το κινεζικό γουάν αποδυναμώθηκε κάτω από τα επίπεδα των 6,77 μετά από τα αδύναμα στοιχεία του εμπορικού κλάδου που παρουσίασε η Κίνα.

O τελευταίος ανοδικός γύρος του δολαρίου, που ξεκίνησε αφότου η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, έπληξε και νομίσματα που είχαν προηγουμένως επιδείξει μια «ανοσία» σε ισχυρά ράλι ανόδου του δολαρίου, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου Αυστραλίας, του κινεζικού γουάν, ακόμη και των κρυπτονομισμάτων.

Έναντι βασικών νομισμάτων, το δολάριο ξεπέρασε τα επίπεδα των 104,19 τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2002, επεκτείνοντας την άνοδό του κατά σχεδόν 9% φέτος.

Ο ρόλος των ομολόγων

«Ήταν μονόδρομος όλο το πρωί με τις αποδόσεις των ομολόγων να πλησιάζουν τα επίπεδα του 3,2% και το δολάριο να επωφελείται από αυτό», δήλωσε ένας trader σε ευρωπαϊκή τράπεζα στο Λονδίνο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με τις αποδόσεις του δείκτη αναφοράς του 10ετούς να ωθούνται πάνω από το 3% επιτυγχάνοντας τον διπλασιασμό τους κατά τους τελευταίους δύο μήνες.

Το ευαίσθητο στην ανάπτυξη δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 1% στα 0,6999 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Η στερλίνα και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησαν σε χαμηλά 22 μηνών, ενώ το ευρώ και το γεν κινήθηκαν οριακά πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδά τους.

Το γουάν της Κίνας επέκτεινε τις απώλειες για να κλείσει σε χαμηλό σχεδόν 19 μηνών, καθώς τα υποτονικά στοιχεία του Απριλίου για τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες της αγοράς ότι τα lockdown που προκλήθηκαν από την COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα επηρεάζουν την οικονομία.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν χτυπηθεί από άλλα υψηλού ρίσκου περιουσιακά στοιχεία. Το Bitcoin είχε απώλειες το Σαββατοκύριακο και έπεσε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους στα 33.500 δολάρια, ενώ το ethet υποχώρησε κατά 4% την Κυριακή, στα 2.440 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές