Στο μέτωπο της προσέλκυσης ξένων εταιρειών και στην επιτάχυνση μεγάλων πρότζεκτ στην Ελλάδα συνεχίζει να εστιάζει η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να συντηρήσει τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας στη σκιά των επιπτώσεων του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης. Μιας πρωτοφανούς κρίσης, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε διαλυτικό παράγοντα για το παγκόσμιο εμπόριο.

Ευνοϊκό περιβάλλον

Η ροή νέων κεφαλαίων εκτιμάται πως θα δώσει μαζί με τον τουρισμό την απαραίτητη ώθηση που ζητεί η χώρα για να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ. Το περιβάλλον για την Ελλάδα είναι ευνοϊκό, μιας και το brand name της έχει αναβαθμιστεί, όπως καταγράφουν και κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι. Μπορεί να έχουν αναθεωρήσει τις αρχικές προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2022 επί τα χείρω, ο ρυθμός ανάπτυξης όμως παραμένει ισχυρός κοντά στο 3%-3,5% φθάνοντας κοντά στο 4% το 2023, εξαιτίας της αυξημένης εκταμίευσης κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Το οικονομικό κλίμα όπως επισημαίνεται σε αναλύσεις έχει επιστρέψει στα προ κρίσης υψηλά και κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το ποσοστό της ανεργίας, περίπου στο 13%, είναι το χαμηλότερο από το 2010.

Η επίσκεψη της επιχειρηματικής αντιπροσωπείας των 23 γαλλικών εταιρειών της MEDEF (ο γαλλικός σύνδεσμος βιομηχανιών), η οποία συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ενδεικτική της έμφασης που δίνει το Μαξίμου.

Ποιοι τομείς βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο επενδυτικών σχεδιασμών και συνεργασιών είναι οι τομείς της ανακύκλωσης, των ΑΠΕ, των μεταφορών, της ναυτιλίας, του βιώσιμου τουρισμού, των υποδομών κοινής ωφέλειας και των έξυπνων πόλεων. Απώτερος στόχος δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας με καλές αμοιβές. Κάτι που εκτιμάται πως θα αποτελέσει το κλειδί για την επόμενη μέρα και την οικοδόμηση στέρεων βάσεων.

Οχημα για την αύξηση των επενδύσεων είναι το Ταμείο Ανάκαμψης όπου εντάχθηκαν ακόμη 57 έργα και ανεβάζουν τον αριθμό των έργων του «Ελλάδα 2.0» στα 230, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να διαμορφώνεται στα 10,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες