Ανώμαλη προσγείωση για τη Γερμανία και την πρόθεση της να καλύψει το κενό των ρωσικών ροών φυσικού αερίου με εισαγωγές από το Κατάρ αποτελούν οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του κρατιδίου, μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt.

Συγκεκριμένα ο Σαάντ Σερίντα αλ-Κααμπί ξεκαθάρισε πως το Κατάρ προσβλέπει σε μια διευρυμένη βάση πελατών για το φυσικό της αέριο, κάτι που ουσιαστικά θα περιορίσει τις φιλοδοξίες του Βερολίνου να στηρίξει την απεξάρτηση της από το ρωσικό αέριο με εισαγωγές από το Κατάρ.

«Όπως οι αγοραστές θέλουν να έχουν μια διευρυμένη βάση προμηθευτών και εμείς αντιστοίχως θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τους πελάτες μας» σχολίασε ο Καταριανός υπουργός. Μάλιστα ήταν απόλυτα σαφής δηλώνοντας πως «δεν θέλουμε να πουλήσουμε όλο το φυσικό μας αέριο στη Γερμανία. Αν η Γερμανία αποφασίσει να τερματίσει την χρήση φυσικού αερίου, εμείς θα πέσουμε στην παγίδα».

Βεβαίως, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών προχωρούν και είναι άκρως εποικοδομητικές, όπως εξήγησε με στόχο το Κατάρ να καταστεί σημαντικός προμηθευτής της Γερμανίας. Όμως, προφανώς το κρατίδιο δεν έχει σκοπό να καταστήσει την Γερμανία αποκλειστικό ενεργειακό του εταίρο.

Θυμίζουμε πως ο Εμίρης του κρατιδίου και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως το Κατάρ θα ξεκινήσει να διοχετεύει την Γερμανία με υγροποιημένο φυσικό αέριο από το 2024. Για το σκοπό αυτό η Γερμανία έχει ανεβάσει ρυθμούς στην κατασκευή του πρώτου τερματικού σταθμού LNG, καθώς σήμερα δεν διαθέτει κανέναν, αλλά και να εγκαινιάσει κατόπιν τουλάχιστον ένα ακόμη τέρμιναλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης